9+1 Μύθοι και Aλήθειες για τη Στυτική Δυσλειτουργία

« Η στυτική δυσλειτουργία δεν προσβάλλει νεότερους άνδρες!», «Ο άνδρας είναι σε θέση πάντα να επιτύχει στύση και αν κάποιες φορές δυσκολεύεται έχει σίγουρα στυτική δυσλειτουργία!», Είναι μόνο δύο από τους πιο συχνούς μύθους που αφορούν τις περιπτώσεις της Στυτικής Δυσλειτουργίας, τα συμπτώματα αλλά και την αντιμετώπισή της. Ποιοι είναι οι 9+1 Μύθοι και Αλήθειες για τη Στυτική Δυσλειτουργία; Tι ισχύει στην πραγματικότητα;

9+1 μύθοι και αλήθειες για την στυτική δυσλειτουργία

Νο #1

Μύθος: Ο άνδρας είναι σε θέση πάντα να επιτύχει στύση και αν κάποιες φορές δυσκολεύεται έχει σίγουρα στυτική δυσλειτουργία.

Αλήθεια: Ο άνδρας, αντίθετα από την κοινή πεποίθηση, δε μπορεί πάντα να κάνει σεξ. Η κούραση, τα προσωπικά προβλήματα, το άγχος και η ανησυχία μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητα ενός άνδρα να έρθει σε σεξουαλική επαφή. Επιπλέον, όπως και οι γυναίκες, οι άνδρες μπορεί κάποιες μέρες απλά να μην «κάνουν κέφι» το σεξ. Το στερεότυπο ότι ο άνδρας είναι παντού και πάντα έτοιμος και ικανός για σεξ αυξάνει κατακόρυφα το άγχος επίδοσης.

Νο #2

Μύθος: Η στυτική δυσλειτουργία είναι φυσιολογικό επακόλουθο της γήρανσης και κάθε άνδρας πρέπει να μάθει να ζει με αυτό.

Αλήθεια: Μολονότι η συχνότητα της στυτικής δυσλειτουργίας αυξάνεται με την ηλικία, αυτό δε σημαίνει πως οι άνδρες πρέπει να συμβιβάζονται με το πρόβλημα. Μπορεί να χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια για την επίτευξη στύσης από ότι σε νεότερη ηλικία, όμως αυτό δε σημαίνει ότι η ερωτική πράξη είναι λιγότερο απολαυστική. Πολλοί ηλικιωμένοι άνδρες καταφέρνουν να έχουν ικανοποιητική στύση, γιατί να μην είστε κι εσείς ένας από αυτούς;

Νο #3

Μύθος: Η στυτική δυσλειτουργία δεν προσβάλλει νεότερους άνδρες.

Αλήθεια: Μολονότι η στυτική δυσλειτουργία είναι συχνότερη στους άνδρες μέσης και μεγάλης ηλικίας, κάθε άνδρας ανεξαρτήτως ηλικίας είναι δυνατόν να εμφανίσει προβλήματα με τη στύση του.

Νο #4

Μύθος: Η στυτική δυσλειτουργία αφορά μόνο τους άνδρες.

Αλήθεια: Η εμφάνιση προβλημάτων στύσης επηρεάζει αμφότερους τους ερωτικούς συντρόφους δημιουργώντας αισθήματα ανεπάρκειας, χαμηλή αυτοεκτίμηση, ακόμη και κατάθλιψη. Η ερωτική σχέση περνά δοκιμασία, ιδίως όταν το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται. Η γυναίκα συχνά αισθάνεται ότι δεν αγαπιέται, ή ότι ίσως είναι δικό της το φταίξιμο, με αποτέλεσμα τριγμούς και συγκρούσεις. Όταν η αυτοπεποίθηση των ατόμων κλονίζεται, μπορεί να υπάρξουν επίσης προβλήματα στη δουλειά και στη σχέση με την οικογένεια και τους φίλους.

Νο #5

Μύθος: Τα στενά εσώρουχα προκαλούν προβλήματα στύσης.

Αλήθεια: Τα στενά εσώρουχα έχουν σχετιστεί με την υπογονιμότητα λόγω αύξησης  της θερμοκρασίας των όρχεων. Δεν έχει υπάρξει μέχρις στιγμής καμία συσχέτιση με την εμφάνιση στυτικής δυσλειτουργίας.

Νο #6

Μύθος: Η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να ενοχλεί τον άνδρα, αλλά δεν εγκυμονεί κανένα κίνδυνο για την υγεία του.

Αλήθεια: Τα προβλήματα στύσης δεν είναι επικίνδυνα αυτά καθαυτά, αλλά μπορεί να αποτελούν πρώιμο σύμπτωμα του σακχαρώδη διαβήτη ή προβλημάτων της καρδιάς και των αγγείων. Είναι λοιπόν απαραίτητο κάθε άνδρας με στυτική δυσλειτουργία να επισκέπτεται τον ειδικό Ουρολόγο-Ανδρολόγο όχι μόνο για τη ανεύρεση της αιτίας που προκαλεί το πρόβλημα της στύσης, αλλά και για την επισήμανση σοβαρών παθολογικών καταστάσεων που ενδεχομένως υποκρύπτονται και χρειάζονται άμεση ιατρική φροντίδα.

Νο #7

Μύθος: Η δυσκολία επίτευξης στύσης δηλώνει ότι η σύντροφος δεν είναι πλέον ποθητή και ελκυστική.

Αλήθεια: Αυτό ίσως να ισχύει σε ορισμένες περιπτώσεις, όμως μάλλον η έλλειψη ερωτικής έλξης είναι η λιγότερο πιθανή αιτία στυτικής δυσλειτουργίας. Τα αίτια της στυτικής δυσλειτουργίας είναι κυρίως οργανικά και όχι ψυχογενή. Τα σημαντικότερα είναι:

  • Αθηροσκλήρωση και αρτηριακή υπέρταση ή καρδιακά προβλήματα
  • Σακχαρώδης διαβήτης (35%-50% των διαβητικών έχουν στυτική δυσλειτουργία)
  • Φάρμακα για την υπέρταση, το άγχος και την κατάθλιψη
  • Νευρολογικές παθήσεις, όπως νόσος Parkinson και πολλαπλή σκλήρυνση
  • Ορμονικά προβλήματα
  • Ψυχικά προβλήματα όπως στρες, άγχος και κατάθλιψη
  • Κάπνισμα και κατάχρηση αλκοόλ
  • Ριζικές επεμβάσεις στην πύελο (π.χ. προστατεκτομή)

Νο #8

Μύθος: Τα χάπια είναι η μοναδική λύση στο πρόβλημα της στυτικής δυσλειτουργίας.

Αλήθεια: Τα χάπια ουσιαστικά δε θεραπεύουν, αλλά ανακουφίζουν το πρόβλημα της στυτικής δυσλειτουργίας. Η αντιμετώπιση της υποκείμενης νόσου που προκαλεί στυτική δυσλειτουργία (π.χ. σακχαρώδης διαβήτης, υπέρταση, υπερλιπιδαιμία), η διακοπή ποτού και καπνίσματος, η απώλεια βάρους και η βελτίωση της φυσικής κατάστασης μπορεί συχνά να αποκαταστήσουν πλήρως το πρόβλημα της στύσης. Εφόσον υπάρχει βλάβη στα αγγεία του πέους, με την τεχνολογία των κρουστικών κυμάτων χαμηλής έντασης μπορούμε να επιτύχουμε ανάπλαση και επιδιόρθωση των αγγείων αυτών και έτσι σημαντική βελτίωση της στύσης. Άλλες διαθέσιμες θεραπείες είναι η έγχυση αγγειοδραστικής ουσίας στην ουρήθρα, η ένεση αγγειοδραστικών ουσιών στο πέος, οι συσκευές κενού και οι πεϊκές προθέσεις. Η ψυχοσεξουαλική συμβουλευτική προσφέρει επίσης βοήθεια όταν υπάρχει ψυχική επιβάρυνση.

Νο #9

Μύθος: Δε χρειάζεται να πάω στο γιατρό για το πρόβλημα της στυτικής δυσλειτουργίας. Μπορώ να το διαχειριστώ μόνος μου με φυτικά σκευάσματα και συμπληρώματα διατροφής.

Αλήθεια: Η λήψη φυτικών εκχυλισμάτων και συμπληρωμάτων διατροφής χωρίς ιατρική συμβουλή είναι μια επικίνδυνη πρακτική, διότι τα σκευάσματα αυτά δεν ελέγχονται και αρκετά συχνά περιέχουν ουσίες που μπορεί να αλληλεπιδρούν με φάρμακα που λαμβάνει το άτομο και έτσι να προκαλέσουν σοβαρές παρενέργειες. Επιπλέον, η υγεία διατρέχει κίνδυνο από τη μη διάγνωση και θεραπεία σοβαρών υποκείμενων νοσημάτων όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση και ορμονικές διαταραχές.

Νο #10

Μύθος: Οι άνδρες με στυτική δυσλειτουργία δεν έχουν διάθεση για σεξ.

Αλήθεια: Αρκετοί άνδρες με προβλήματα στύσης φοβούνται ή αποφεύγουν το σεξ, διότι πιστεύουν ότι δε θα τα καταφέρουν. Ωστόσο, η ερωτική επιθυμία συνήθως δεν επηρεάζεται, καθώς ρυθμίζεται από τις ανδρικές ορμόνες  που παράγει το σώμα (τεστοστερόνη).

 

Καλέστε τον χειρουργό ουρολόγο – ανδρολόγο Δρα Ιωάννη Ζούμπο στο 2310 915 999 για να κλείσετε ραντεβού, να συζητήσουμε το ζήτημα που σας απασχολεί και να σας προτείνει την ενδεδειγμένη θεραπεία και λύση!

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ