Βραχύς Χαλινός

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  Βραχύς Χαλινός

  Ο χαλινός του πέους είναι μια δερματική πτυχή, σαν κορδόνι, η οποία συνδέει το κεφαλάκι του πέους (βάλανο) με την εσωτερική επιφάνεια της ακροποσθίας (πετσάκι). Χαριτολογώντας, ορισμένοι τον αποκαλούν «παρθενιά» του άνδρα. Η αλήθεια είναι ότι δεν κόβεται σε όλους τους άνδρες και σε αυτούς που θα κοπεί δεν αποτελεί πάντοτε αιτία ανησυχίας.

  Βραχύς χαλινός ονομάζεται η κατάσταση κατά την οποία ο χαλινός είναι πιο κοντός και ανελαστικός, με αποτέλεσμα να προκαλεί πόνο και ενοχλήσεις κατά την αποκάλυψη της βαλάνου ή κατά τη στύση. Συχνά ο βραχύς χαλινός συνυπάρχει με φίμωση, δηλαδή δυσκολία ή αδυναμία αποκάλυψης της βαλάνου.

  Τι συμπτώματα παρουσιάζει ο βραχύς χαλινός;

   

  Εντός του χαλινού υπάρχει μια μικρή αρτηρία, η ρήξη της οποίας συνοδεύεται από ενίοτε εντυπωσιακή αιμορραγία, η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να απαιτήσει άμεση χειρουργική αντιμετώπιση. Ωστόσο, συνήθως, η απλή συμπίεση του χαλινού για 10 λεπτά και η τοπική εφαρμογή πάγου σταματά την όποια αιμορραγία. Το τραύμα με τη συνήθη περιποίηση και αποχή από τη σεξουαλική δραστηριότητα επουλώνεται μέσα σε λίγες μέρες.

  Αν η αιμορραγία δε σταματά ή η ρήξη είναι ατελής και ανώμαλη, χρειάζεται χειρουργική επέμβαση από τον Ουρολόγο είτε για αιμόσταση, είτε για συρραφή και αποκατάσταση του χαλινού (πλαστική).

  Σε μερικούς άνδρες ο χαλινός είναι κοντός (βραχύς χαλινός) ή έχει υψηλή έκφυση στη βάλανο. Στην περίπτωση που δεν κοπεί μονομιάς  ίσως σκίζεται σιγά-σιγά. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα πόνο και αιμορραγία κατά τη διάρκεια σεξουαλικής επαφής ή αυνανισμού.

  Τέλος, σε φλεγμονές ή δερματοπάθειες της περιοχής (π.χ. μυκητιασικές βαλανοποσθίτιδες, απλός λειχήνας, ψωρίαση) ή λόγω μηχανικού τραύματος (π.χ. αμυχή, δάγκωμα) ο χαλινός μπορεί να γίνει ιδιαίτερα ευαίσθητος και επώδυνος.

  Βραχύς χαλινός: Αντιμετώπιση με χειρουργική επέμβαση

   

  Η πλαστική του χαλινού (frenuloplasty) είναι μία επέμβαση που πραγματοποιείται συνήθως με τοπική αναισθησία. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, ο βραχύς χαλινός μπορεί να διαταμεί με νυστέρι ή διαθερμία και στη συνέχεια συρράπτεται επιμήκως με διακεκομμένες, λεπτές ραφές. Πρόκειται για μια εύκολη, σύντομη και ανώδυνη επέμβαση με άμεση αποκατάσταση.
  Συνοπτικά, η πλαστική του χαλινού:

  • Είναι τεχνικά απλή
  • Διαρκεί περίπου 30 λεπτά
  • Συνοδεύεται από ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο
  • Η ανάρρωση του ασθενή διαρκεί μερικές ημέρες
  • Τα ράμματα είναι απορροφήσιμα και πέφτουν μόνα τους μετά από 2-3 εβδομάδες

  Σημειώνεται πως καθ’ όλη τη διάρκεια της επούλωσης χρειάζεται τυπική περιποίηση που εφαρμόζεται σε όλα τα δερματικά τραύματα.

  Πιθανές επιπλοκές

   

  Η επέμβαση είναι ιδιαίτερα απλή και ασφαλής. Οι επιπλοκές γενικά είναι σπάνιες και μπορεί να είναι:

  • Αιμορραγία από το τραύμα (τις πρώτες 7 ημέρες)
  • Ελαφρά ενόχληση και πόνος στην τομή και κατά τη στύση (περίπου 1-2 εβδομάδες)
  • Οίδημα της χειρουργηθείσας περιοχής
  • Παραφίμωση (παγίδευση και οίδημα της ακροποσθίας πίσω από τη βάλανο)

  Πολύ σπάνια, επί αιμορραγίας, μπορεί να χρειαστεί η τοποθέτηση αιμοστατικών ραφών. Η περιοχή μπορεί να πλυθεί ελαφρά ήδη από την επόμενη μέρα και η σεξουαλική δραστηριότητα επιτρέπεται μετά την απόπτωση των ραμμάτων και την επούλωση του τραύματος, συνήθως 3-4 εβδομάδες μετά το χειρουργείο.

  Μόλυνση του τραύματος παρατηρείται σπάνια, ιδίως σε προδιατεθειμένα άτομα (π.χ. ηλικιωμένοι, διαβητικοί).

  Για περισσότερες πληροφορίες και αντιμετώπιση του βραχέως χαλινού, επικοινωνήστε με τον έμπειρο Ουρολόγο- Ανδρολόγο Δρ. Ιωάννη Ζούμπο.

  ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
  ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ