Βραχύς Χαλινός

ΕΝΟΤΗΤΕΣ


  Ο χαλινός του πέους είναι μια λεπτή μεμβράνη η οποία συνδέει τη βάλανο (κεφαλή) του πέους με την εσωτερική επιφάνεια της ακροποσθίας (πετσάκι).

  Χαριτολογώντας, ορισμένοι τον αποκαλούν «παρθενιά» του άνδρα. Η αλήθεια είναι ότι δεν κόβεται σε όλους τους άνδρες και σε αυτούς που θα κοπεί δεν αποτελεί πάντοτε αιτία ανησυχίας.

  Συμπτώματα

  Εντός του χαλινού υπάρχει μια μικρή αρτηρία, η ρήξη της οποίας συνοδεύεται από ενίοτε εντυπωσιακή αιμορραγία. Συνήθως η απλή συμπίεση του χαλινού για 5 λεπτά σταματά την όποια αιμορραγία και το τραύμα με τη συνήθη περιποίηση και αποχή από τη σεξουαλική δραστηριότητα επουλώνεται μέσα σε λίγες μέρες.

  Αν η αιμορραγία δε σταματά ή η ρήξη είναι ατελής και ανώμαλη, χρειάζεται η παρέμβαση του Ουρολόγου για συρραφή και πλαστική του τραύματος.

  Σε μερικούς άνδρες ο χαλινός είναι κοντός (βραχύς χαλινός) ή έχει υψηλή έκφυση στη βάλανο και στην περίπτωση που  δεν κοπεί μονομιάς  ίσως σκίζεται σιγά-σιγά. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα πόνο και αιμορραγία κατά τη διάρκεια σεξουαλικής επαφής ή αυνανισμού.

  Τέλος σε φλεγμονές ή δερματοπάθειες της περιοχής (π.χ. μυκητιασικές βαλανοποσθίτιδες, απλός λειχήνας, ψωρίαση) ή λόγω μηχανικού τραύματος (π.χ. αμυχή, δάγκωμα) ο χαλινός μπορεί να γίνει ιδιαίτερα ευαίσθητος και επώδυνος.

  Επέμβαση

  Η διατομή χαλινού ή πλαστική του χαλινού (frenuloplasty) είναι μία επέμβαση όπου με τοπική (ή και ενδοφλέβια) αναισθησία ο βραχύς χαλινός διατέμνεται με νυστέρι, διαθερμία ή laser και στη συνέχεια συρράπτεται επιμήκως με διακεκομμένες, λεπτές ραφές.
  Η επέμβαση:

  • Eίναι εύκολη
  • Διαρκεί λιγότερο από 30 λεπτά
  • Η ανάρρωση του ασθενή κρατά 1-2 ημέρες
  • Τα ράμματα είναι απορροφήσιμα και πέφτουν μόνα τους μετά από 1-2 εβδομάδες

  Σημειώνεται πως καθ’ όλη τη διάρκεια της επούλωσης χρειάζεται τυπική περιποίηση που εφαρμόζεται σε όλα τα δερματικά τραύματα.

  Πιθανές ανεπιθύμητες επιπλοκές

  Η επέμβαση είναι ιδιαίτερα απλή και ασφαλής. Πιθανές ανεπιθύμητες επιπλοκές όμως μπορεί να είναι:

  • Eλαφρύς πόνος στο σημείο της επέμβασης που διαρκεί για 2-3 ημέρες
  • Ελαφρά ενόχληση στην τομή η οποία θα υπάρχει για περίπου 1-2 εβδομάδες
  • Αναμενόμενη, ελαφρά, σταγονοειδής αιμορραγία (δάκρυσμα) ανάμεσα στα ράμματα ιδίως κατά τις νυκτερινές στύσεις η οποία συνήθως σταματά με απλή πίεση για 5-10 λεπτά.

  Επιπλέον πληροφορίες

  Πολύ σπάνια μπορεί να χρειαστεί η τοποθέτηση αιμοστατικών ραφών. Η περιοχή μπορεί να πλυθεί ελαφρά ήδη από την επόμενη μέρα και η σεξουαλική δραστηριότητα επιτρέπεται μετά την απόπτωση των ραμμάτων και την επούλωση του τραύματος, συνήθως 3 εβδομάδες μετά το χειρουργείο.

  Μόλυνση του τραύματος παρατηρείται σπάνια, ιδίως σε προδιατεθειμένα άτομα (π.χ. ηλικιωμένοι, διαβητικοί).

  ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
  ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ