Θερμοθεραπεία υδρατμών

rezum

Τι είναι η θερμοθεραπεία υδρατμών Rezum;

Η μέθοδος Rezum της εταιρείας Boston Scientific είναι μία καινοτόμος, ελάχιστα επεμβατική χειρουργική θεραπεία (minimally invasive surgical therapy, MIST) για την αντιμετώπιση της Καλοήθους Υπερπλασίας του Προστάτη. Βασίζεται στην αφαίρεση ιστού του προστάτη με την επαγωγική θερμική ενέργεια υδρατμών (convective water vapor energy ablation).

Η θεραπεία με τη μέθοδο Rezum, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ουρολογικής Εταιρείας, τελεί ακόμη υπό έρευνα (under investigation). Παρότι  αποδείχθηκε ασφαλής και αποτελεσματική στις κλινικές μελέτες που έχουν διενεργηθεί μέχρι σήμερα, η μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητά της δεν έχει ακόμη τεκμηριωθεί. Επιπλέον, η βελτίωση που επιτυγχάνεται φαίνεται να υπολείπεται των καθιερωμένων χειρουργικών τεχνικών (διουρηθρική προστατεκτομή). Κάθε ενδιαφερόμενος ασθενής πρέπει να ενημερώνεται λεπτομερώς από τον Ουρολόγο, ο οποίος οφείλει να υπογραμμίζει την αμφίβολη μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητα και τον κίνδυνο επανεπέμβασης (ποσοστό 4,4% στην 3ετία) με την ίδια ή άλλη πιο επεμβατική τεχνική.

Τι είναι η Καλοήθης Υπερπλασία του Προστάτη;

Η Καλοήθης Υπερπλασία του Προστάτη οφείλεται στη δημιουργία ενός αδενώματος του προστάτη αδένα, στην περιοχή γύρω από την ουρήθρα. Το αδένωμα βαθμιαία μεγαλώνει και συμπιέζει την ουρήθρα σα «σφιγμένη γροθιά», εμποδίζοντας την ελεύθερη αποβολή των ούρων από την ουροδόχο κύστη. Η πάθηση εμφανίζεται συνήθως σε ηλικίες άνω των 50 ετών και εκδηλώνεται με τα παρακάτω συμπτώματα:

Σε ποιούς απευθύνεται η μέθοδος Rezum;

Οι απόλυτες ενδείξεις θεραπείας με τη μέθοδο Rezum δεν είναι απολύτως αποσαφηνισμένες. Γενικά, επιλέγονται ασθενείς με μέγεθος προστάτη 30-80 κ.εκ. ακόμη και αν υπάρχει ενδοκυστική προβολή του μέσου λοβού. Στην επιλογή της μεθόδου λαμβάνονται ιδιαίτερα υπόψη οι επιθυμίες και ανάγκες του ασθενή. Πιο συγκεκριμένα:

  • Δεν επιθυμεί να λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή είτε λόγω πτωχής αποτελεσματικότητας, είτε λόγω ανεπιθύμητων ενεργειών (π.χ. υπόταση, αρρυθμίες, ρινική συμφόρηση, ελάττωση ερωτικής επιθυμίας, ασπερμία, γυναικομαστία κ.α.).
  • Είναι σχετικά νέος, πιθανώς άτεκνος, και δεν επιθυμεί να επηρεαστεί η εκσπερμάτιση και η στύση του.
  • Δεν επιθυμεί να υποβληθεί σε κάποια από τις καθιερωμένες χειρουργικές επεμβάσεις λόγω του κινδύνου επιπλοκών (π.χ. ακράτεια ούρων, αιμορραγία, στενώματα ουρήθρας, παλίνδρομη εκσπερμάτιση κ.α.)

Τεχνική της μεθόδου Rezum

Η μέθοδος Rezum αξιοποιεί την ενέργεια των υδρατμών που παράγονται από 0,42 mL απεσταγμένου νερού με τη βοήθεια μιας γεννήτριας ραδιοσυχνοτήτων (ενέργεια: 540 cal/mL). Οι υδρατμοί θερμαίνονται στους 103°C και εγχέονται υπό κυστεοσκοπικό έλεγχο εντός της περιφερικής ζώνης του προστάτη με βελονοειδή εγχυτήρα, το άκρο του οποίου φέρει 12 μικροσκοπικές οπές. Η πρώτη έγχυση οφείλει να απέχει τουλάχιστον 1 cm από κυστικό αυχένα. Κάθε έγχυση διαρκεί 9 δευτερόλεπτα και γίνεται υπό πίεση ελαφρώς υψηλότερη από αυτή του διάμεσου ιστού. Συνήθως εκτελούνται 1-3 εγχύσεις ανά προστατικό λοβό, συμπεριλαμβανομένου και του μέσου λοβού αν υπάρχει.

Κατά την επαφή των υδρατμών με τον προστατικό ιστό οι υδρατμοί υγροποιούνται, με αποτέλεσμα την εκπομπή θερμότητας. Η θερμότητα που εκπέμπεται σε κάθε έγχυση οδηγεί τα προστατικά κύτταρα σε άμεσο αποπτωτικό θάνατο σε μια ζώνη διαμέτρου 1,5-2 cm. Η παραγόμενη ενέργεια δε μπορεί να διαπεράσει το κολλαγόνο (collagen barrier) και έτσι να «απλωθεί» θίγοντας τις κεντρικότερες ανατομικές ζώνες του οργάνου και τους παρακείμενους ιστούς (προστατική κάψα, αγγειονευρώδες δεμάτιο, έντερο). Ο νεκρωτικός ιστός απορροφάται και σταδιακά απομακρύνεται από τον οργανισμό. Με αυτό τον τρόπο το προστατικό αδένωμα προοδευτικά μικραίνει και αποσυμφορείται η ουρήθρα.

Η θεραπεία συνήθως διενεργείται υπό ενδοφλέβια καταστολή (μέθη), μπορεί όμως να διενεργηθεί και με περιοχική αναισθησία. Ο ασθενής παραμένει στο Τμήμα Βραχείας Νοσηλείας για μερικές ώρες και εξέρχεται με ουροκαθετήρα. Ο καθετήρας αφαιρείται συνήθως μετά από 1 εβδομάδα, οπότε και ο ασθενής μπορεί να επανέλθει στις δραστηριότητές του.

 

Πλεονεκτήματα για τον ασθενή

Η μέθοδος είναι ελάχιστα επεμβατική και σέβεται τη σεξουαλική λειτουργία του ασθενή. Θα έλεγε κανείς ότι εγκαινιάζει μια νέα θεραπευτική κατηγορία, τοποθετούμενη ανάμεσα στα φάρμακα και τη χειρουργική επέμβαση. Συνοπτικά τα πλεονεκτήματά της είναι:

  • Δεν απαιτεί γενική αναισθησία
  • Είναι σύντομη
  • Είναι αναίμακτη
  • Έχει χαμηλό κίνδυνο επιπλοκών
  • Επιτρέπει τη γρήγορη αποκατάσταση του ασθενή
  • Συνοδεύεται από πολύ χαμηλό κίνδυνο παλίνδρομης εκσπερμάτισης και στυτικής δυσλειτουργίας
  • Είναι ασφαλής

Επιπλοκές

Οι επιπλοκές της μεθόδου είναι σπάνιες και γενικά ήπιας μορφής. Η συνηθέστερη είναι η δυσουρία, το κάψιμο στην ούρηση, η αιματουρία και η αιμοσπερμία κατά την άμεση μετεγχειρητική περίοδο. Σε μερικούς ασθενείς μετά την αφαίρεση του καθετήρα μπορεί να συμβεί επίσχεση ούρων, λόγω του οιδήματος της ουρήθρας, που αντιμετωπίζεται με επανακαθετηριασμό και διατήρηση του καθετήρα για περισσότερο χρονικό διάστημα. Πολύ σπάνια μπορεί να δημιουργηθεί στένωμα της ουρήθρας.

Η ύφεση των συμπτωμάτων ούρησης αρχίζει να γίνεται αντιληπτή 15 μέρες μετά την επέμβαση και συνεχίζει βελτιούμενη μέχρι την πάροδο 3-6 μηνών.

 

Μιλήστε με τον ειδικό

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη μέθοδο Rezum και τις σύγχρονες εξελίξεις στην ελάχιστα επεμβατική χειρουργική της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη επικοινωνήστε με το Χειρουργό Ουρολόγο-Ανδρολόγο Δρ. Ιωάννη Ζούμπο. Ο Δρ. Ζούμπος, μετεκπαιδευθείς στην ελάχιστα επεμβατική χειρουργική στο Πανεπιστήμιο Nijmegen της Ολλανδίας, έχει τις γνώσεις και την πολυετή εμπειρία για να αντιμετωπίσει με απόλυτη ασφάλεια και αποτελεσματικότητα το πρόβλημα του προστάτη σας.

 

 

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ