Tese/Micro Tese

Από την στιγμή που θα διαπιστωθεί και θα επιβεβαιωθεί η αζωοσπερμία, ακολουθεί προσεκτική διερεύνηση από ειδικό ανδρολόγο, προκειμένου να διαπιστωθούν τα πιθανά αίτιά της. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων συστήνεται βιοψία όρχεως.

Ενδεδειγμένη Μέθοδος

Για όλες τις περιπτώσεις αζωοσπερμίας – με εξαίρεση τις περιπτώσεις υπογοναδοτροφικού υπογοναδισμού – η βιοψία όρχεως παραμένει η παλαιότερη και η πιο ενδεδειγμένη μέθοδος, έτσι ώστε να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν σπερματοζωάρια ή όχι στους όρχεις. Καμία άλλη παράμετρος δεν μπορεί με ακρίβεια να επιβεβαιώσει ή να αποκλείσει την παρουσία σπερματοζωαρίων στους όρχεις. 

Σήμερα, μετά από 16 χρόνια επιτυχών αποτελεσμάτων με τη μέθοδο της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής με ορχικά σπερματοζωάρια έχει συγκεντρωθεί πολύτιμη γνώση γύρω από αυτό το θέμα. Πιο συγκεκριμένα:

Ποσοστά επιτυχίας της μεθόδου

Τα τελευταία χρόνια και μέσα στο πλαίσιο της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής η συστηματικότερη αντιμετώπιση της αζωοσπερμίας κατέδειξε ότι παρά τη γενική αποδοχή της αποτελεσματικότητας της μεθόδου υπάρχουν αποκλίσεις όσον αφορά στην πρόγνωση και την πιθανότητα επίτευξης εγκυμοσύνης.

Συγκεκριμένα τα μέχρι τώρα δεδομένα δείχνουν ότι ο τύπος της αζωοσπερμίας και τα παθολογικά αίτια που την προκαλούν μπορούν να επηρεάσουν την πρόγνωση.

Ειδικότερα, σε περιπτώσεις αποφρακτικού τύπου αζωοσπερμίας, όπου οι όρχεις λειτουργούν φυσιολογικά, η αποτελεσματικότητα της μεθόδου είναι υψηλή.  Σε αυτήν την περίπτωση τα ορχικά σπερματοζωάρια φαίνεται πως είναι ικανά να οδηγήσουν σε υψηλά ποσοστά γονιμοποίησης και να υποστηρίξουν αποτελεσματικά την εμβρυική αναπτυξιακή πορεία.

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ