Ουρηθρίτιδα

ΕΝΟΤΗΤΕΣ


  Τι είναι η ουρηθρίτιδα;

  Ουρηθρίτιδα καλείται η φλεγμονή της ουρήθρας. Προκαλείται από σεξουαλικώς μεταδιδόμενους παθογόνους μικροοργανισμούς που διεισδύουν μέσω του έξω στομίου της ουρήθρας και μπορεί να επεκταθούν δια της ανιούσας οδού. Κατ’ αυτό τον τρόπο μια ουρηθρίτιδα στον άνδρα μπορεί να επιπλακεί από οξεία προστατίτιδα και ορχεο-επιδιδυμίτιδα.

  Ανάλογα με τον παθογόνο μικροοργανισμό, η ουρηθρίτιδα διακρίνεται σε γονοκκοκική και μη γονοκοκκική (ή μη ειδική).

  Γονοκοκκική ουρηθρίτιδα

  Προκαλείται από το γονόκοκκο (Neisseria gonorrhoeae), που μεταδίδεται μέσω σεξουαλικής επαφής. Αποτελεί το αίτιο της ουρηθρίτιδας στο 5%-20% των περιπτώσεων. Εκτός από το ουροποιητικό, μπορεί να προσβάλλει το στοματοφάρυγγα (φαρυγγίτιδα) και τον πρωκτό (πρωκτίτιδα).

  Μη γονοκοκκική ουρηθρίτιδα

  Αυτές οι ουρηθρίτιδες μπορεί να προκληθούν από διάφορους παθογόνους μικροοργανισμούς που μεταδίδονται με τη σεξουαλική επαφή:

  Τα χλαμύδια είναι το συνηθέστερο αίτιο μη γονοκοκκικής ουρηθρίτιδας (15%-40% των περιπτώσεων) και γενικότερα το πιο συχνό σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα. Μολύνονται συχνότερα άτομα νεαρής ηλικίας. Το ουρεόπλασμα αποικίζει συχνά την ουρήθρα και συνδέεται πιο ασθενώς με την πρόκληση ουρηθρίτιδας, ιδιαίτερα σε νέους άνδρες με όχι ιδιαίτερα πολλές ερωτικές συντρόφους.

  Συμπτώματα

  Ένα μεγάλο ποσοστό των πασχόντων από ουρηθρίτιδα, ιδίως γυναικών, μπορεί να είναι ασυμπτωματικό ή να εμφανίζει πολύ ήπια συμπτώματα. Τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως 3-14 ημέρες μετά από σεξουαλική επαφή με μολυσματικό ερωτικό σύντροφο. Στις γυναίκες μπορεί να συνυπάρχουν και κολπικές ενοχλήσεις ή δύσοσμα και πυώδη κολπικά υγρά, που υποδηλώνουν την ταυτόχρονη παρουσία μικροβιακής κολπίτιδας (π.χ. από τριχομονάδες)

   

  Συνήθη Συμπτώματα:

  • Ουρηθρικό έκκριμα (πυώδες, βλεννοπυώδες, βλεννώδες)
  • Πόνος ή καύσος κατά την ούρηση
  • Πόνος ή κνησμός μέσα στην ουρήθρα
  • Συχνουρία
  • Ερεθισμός της ουρήθρας και της βαλάνου του πέους

  Πρόληψη

  Η ουρηθρίτιδα οφείλεται σε σεξουαλικώς μεταδιδόμενα μικρόβια. Η εναλλαγή πολλών ερωτικών συντρόφων και η επαφή με επαγγελματίες του σεξ (ιερόδουλες) αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο προσβολής. Η συστηματική χρήση προφυλακτικού μπορεί να προστατεύσει το άτομο, ωστόσο όχι απόλυτα. Ο έλεγχος του ερωτικού συντρόφου είναι πάντοτε ενδεδειγμένος ώστε να αποφεύγονται οι διασταυρούμενες επαναμολύνσεις (ping-pong).

   

  Ουρηθρίτιδα – Διάγνωση

  Η διάγνωση της ουρηθρίτιδας βασίζεται στη λήψη και μικροσκοπική εξέταση του ουρηθρικού εκκρίματος με ειδικό στυλεό. Γίνεται πάντοτε μικροσκοπική εξέταση και καλλιέργεια αρχικού δείγματος ούρησης, αλλά και εξέταση με τη μέθοδο PCR στο δείγμα ούρων. Ο Ουρολόγος μπορεί να προχωρήσει επίσης σε μικροβιολογικό έλεγχο του προστατικού υγρού, του σπέρματος, καθώς και αιματολογικές εξετάσεις για άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

  Θεραπεία

  Η ουρηθρίτιδα αντιμετωπίζεται επιτυχώς με τη χορήγηση αντιβιοτικών. Συνήθως χορηγείται αζιθρομυκίνη, δοξυκυκλίνη, κινολόνες καθώς και μετρονιδαζόλη σε περίπτωση μόλυνσης από τριχομονάδες. Όπως προαναφέρθηκε, είναι απαραίτητος ο έλεγχος και η θεραπεία και του ερωτικού συντρόφου. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας συνιστάται πλήρης αποχή από σεξουαλική δραστηριότητα  και αλκοόλ.

  Επιπλοκές

  Η έγκαιρη και σωστή αντιμετώπιση της ουρηθρίτιδας είναι πολύ σημαντική, διότι προστατεύει το ουροποιητικό και το γεννητικό σύστημα από δύσκολα αναστρέψιμες χρόνιες φλεγμονώδεις αλλοιώσεις. Ατελώς αντιμετωπισθείσες καταστάσεις μπορεί να επιπλακούν με προσβολή και άλλων οργάνων:

  • Γονοκοκκική φαρυγγίτιδα
  • Γονοκοκκική αρθρίτιδα
  • Επιδιδυμίτιδα
  • Ορχίτιδα
  • Προστατίτιδα
  • Στένωμα ουρήθρας
  • Τραχηλίτιδα
  • Κολπίτιδα
  • Σαλπιγγίτιδα
  • Φλεγμονώδης νόσος της πυέλου

   

  Αν έχετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα πρέπει να απευθυνθείτε άμεσα στον ειδικό Ουρολόγο. Πιθανή καθυστέρηση της μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές και μη αναστρέψιμες βλάβες του ουρογεννητικού συστήματος. Ο Χειρουργός Ουρολόγος-Ανδρολόγος Δρ Ιωάννης Ζούμπος με την πολύχρονη εμπειρία και εξειδίκευσή του είναι πάντοτε στη διάθεσή σας για σωστή διάγνωση και αποτελεσματική θεραπεία.

  ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
  ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ