Κρουστικά Κύματα Χαμηλής Έντασης

ΕΝΟΤΗΤΕΣ


  Η χρήση των κρουστικών κυμάτων χαμηλής έντασης στην Ιατρική Επιστήμη έχει μακρά ιστορία. Από τη δεκαετία του 1990 τα κρουστικά κύματα έχουν χρησιμοποιηθεί με επιτυχία στη θεραπεία της τενοντίτιδας, την επούλωση ελκών και καταγμάτων. Εδώ και 11 περίπου χρόνια η εφαρμογή τους επεκτάθηκε και στην Ουρολογία-Ανδρολογία καθώς αποδείχθηκε ότι μπορεί να βελτιώσουν την αιμάτωση του πέους και να αναπλάσουν το στυτικό ιστό. Πέρα από τη στυτική δυσλειτουργία, τα κρουστικά κύματα έχουν επίσης δοκιμαστεί κλινικά στη θεραπεία της χρόνιας προστατίτιδας και της κάμψης του πέους (νόσος Peyronie) με ενθαρρυντικά αποτελέσματα.

  Πολλά, εύλογα ερωτήματα γεννιούνται σε κάθε άνδρα με στυτική δυσλειτουργία που σκέπτεται να υποβληθεί στην καινοτόμο αυτή μέθοδο. Πώς γίνεται η εφαρμογή της; Είναι κατάλληλη για την περίπτωσή μου; Θα έχω καλά αποτελέσματα; Η λύση θα είναι μόνιμη και οριστική;  Υπάρχουν αντενδείξεις ή ανεπιθύμητες ενέργειες από τη θεραπεία; Στο άρθρο που ακολουθεί ο Χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγος Δρ Ιωάννης Ζούμπος, με πολυετή εμπειρία και εκτενή επιστημονική ενασχόληση με τη μέθοδο των κρουστικών κυμάτων χαμηλής έντασης, μας ενημερώνει για τον πρωτοποριακό αυτό τρόπο θεραπείας, τις ενδείξεις, την ασφάλεια και φυσικά την αποτελεσματικότητά της.

  Τι είναι τα κρουστικά κύματα;

  Τα κρουστικά κύματα είναι ακουστικοί παλμοί, που χαρακτηρίζονται από απότομη και εξαιρετικά σύντομη μεταβολή της πίεσης μέσα στο χώρο. Οι παλμοί αυτοί, όταν εφαρμοστούν κατάλληλα στους ανθρώπινους ιστούς, μεταφέρουν μηχανική ενέργεια και αλληλεπιδρούν με τα κύτταρα. Τα κύτταρα αντιδρούν ανάλογα με την ένταση της ενέργειας επάγοντας πολλές και περίπλοκες βιολογικές δράσεις, που οδηγούν σε αλλαγές στη δομή και τη λειτουργία των ιστών.

  Πώς δρουν τα κρουστικά κύματα στο στυτικό ιστό;

  Τα χαμηλής έντασης κρουστικά κύματα προκαλούν μια σειρά από ωφέλιμες δράσεις στο στυτικό ιστό του πέους:

  • προάγουν τη δημιουργία νέων, υγειών αγγείων (νέο-αγγειογένεση) αυξάνοντας τη ροή του αίματος κατά τη στύση
  • προκαλούν έντονη αγγειοδιαστολή των σηραγγωδών αρτηριών και αιματόκολπων
  • ενεργοποιούν τα βλαστοκύτταρα και τους επανορθωτικούς μηχανισμούς στο τοίχωμα (ενδοθήλιο) των αιμοφόρων αγγείων
  • χαλαρώνουν το μυϊκό ιστό, διευκολύνοντας την εισροή μεγαλύτερου όγκου αίματος κατά τη στύση
  • αυξάνουν την ελαστικότητα και καταπολεμούν την ίνωση (ατροφία) του ιστού
  • προάγουν την αναγεννητική δραστηριότητα στο έλυτρο των νευρικών ινών
  • καταπολεμούν τη χρόνια φλεγμονή του ιστού, ενώ εμφανίζουν και αναλγητική δράση

  Πώς γίνεται η θεραπεία;

  Ο ασθενής ξαπλώνει σε κρεβάτι και ο ιατρός εφαρμόζει υπερηχογραφική γέλη στο πέος και το περίνεο. Δεν απαιτείται αναισθησία, διότι η θεραπεία είναι εντελώς ανώδυνη. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, που διαρκεί περίπου 15 λεπτά, ακούγεται ένας ήπιος ήχος και ο ασθενής νιώθει ένα ελαφρύ τσίμπημα και θερμότητα στο σημείο της εφαρμογής. Μετά τη θεραπεία ο ασθενής μπορεί να συνεχίσει κανονικά τις καθημερινές του δραστηριότητες.

  Οι συνεδρίες επαναλαμβάνονται 2-3 φορές την εβδομάδα. Ο συνολικός αριθμός συνεδριών ποικίλλει ανάλογα με τη βαρύτητα του περιστατικού και την ανταπόκριση του ασθενή. Ο ελάχιστος αριθμός συνεδριών είναι 6, συνήθως όμως εκτελούνται 12-18. Η αξιολόγηση του θεραπευτικού αποτελέσματος γίνεται με τη συμπλήρωση 3 μηνών από την ολοκλήρωση της θεραπείας.

  Ποιοι ωφελούνται από τη θεραπεία με κρουστικά κύματα;

  Πρακτικά, όλοι οι άνδρες που θα υποβληθούν σε θεραπεία με κρουστικά κύματα θα παρουσιάσουν βελτίωση στην αιμάτωση του πέους τους. Ωστόσο, είναι γενικά παραδεκτό ότι το μεγαλύτερο κλινικό όφελος εμφανίζεται σε ασθενείς με στυτική δυσλειτουργία αγγειακής αιτιολογίας, ήπιας ή μέτριας βαρύτητας. Συνεπώς, η θεραπεία με κρουστικά κύματα ενδείκνυται ιδιαίτερα σε άνδρες άνω των 40 ετών, με ιστορικό υπέρτασης, υπερλιπιδαιμίας, καρδιοπαθειών ή σακχαρώδη διαβήτη.

  Πολλοί από τους άνδρες που υποβάλλονται σε θεραπεία με κρουστικά κύματα λαμβάνουν ήδη φάρμακα από το στόμα (π.χ. σιλδεναφίλη, ταδαλαφίλη κ.α.). Η ανταπόκριση στα φάρμακα από το στόμα αποτελεί καλό προγνωστικό στοιχείο για την επιτυχία της θεραπείας. Οι άνδρες αυτοί μπορούν να προσδοκούν αποκατάσταση φυσιολογικής στύσης χωρίς τη χρήση φαρμάκων σε ποσοστό που κυμαίνεται μεταξύ 60 έως 70%.  Από τους άνδρες που δεν ανταποκρίνονται στα φάρμακα από το στόμα, περίπου οι μισοί θα πρέπει να αναμένουν επαναφορά της ανταπόκρισης σε αυτά. Η πλειοψηφία των ασθενών που θα ανταποκριθούν καλά στη θεραπεία αναμένεται να διατηρήσουν το αποτέλεσμα αυτό για 1-2 χρόνια.

  Άνδρες προχωρημένης ηλικίας, με ψυχογενή ή βαριά στυτική δυσλειτουργία (ή πλήρη έλλειψη στύσης), καθώς και όσοι έχουν ιστορικό νευρολογικών προβλημάτων, ριζικής προστατεκτομής, ακτινοθεραπείας ή άλλων ριζικών επεμβάσεων στην πύελο δεν έχουν ιδιαίτερα καλή πρόγνωση.

  Κρουστικά Κύματα Χαμηλής Έντασης για αντιμετώπιση της Γυναικείας Σεξουαλικής Δυσλειτουργίας

  Ουρολόγος Dr.Ι.Ζούμπος μας ενημερώνει για την πρωτοποριακή μέθοδο των κρουστικών κυμάτων για την αντιμετώπιση της Στυτικής Δυσλειτουργίας.

  Ασφάλεια της θεραπείας

  Η θεραπεία με κρουστικά κύματα πέους χαμηλής έντασης είναι απόλυτα ασφαλής και ουσιαστικά στερείται οποιασδήποτε ανεπιθύμητες παρενέργειες. Ασθενείς που λαμβάνουν αντιπηκτικά ή αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα μπορούν να υποβληθούν σε θεραπεία χωρίς να διακόψουν την αγωγή τους. Η μέθοδος υποστηρίζεται από πληθώρα κλινικών μελετών και περιλαμβάνεται στις κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ουρολογικής Εταιρείας (EAU) ως θεραπεία πρώτης γραμμής για τη στυτική δυσλειτουργία. Η μέθοδος τελεί υπό έγκριση από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). Το κόστος (τιμή) είναι προσιτό. Εμπιστευτείτε τον Ανδρολόγο – Ουρολόγο Dr. Ι.Ζούμπο για τα κρουστικά κύματα με έδρα την Θεσσαλονίκη (Κάτω Τούμπα).

  ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
  ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ