Πρόληψη υποτροπιαζουσών ουρολοιμώξεων με το εμβόλιο Uromune

Το εμβόλιο MV140 (Uromune™) είναι ένα νέο ανοσοδιεγερτικό σκεύασμα («εμβόλιο») που έρχεται να προστεθεί στη θεραπευτική φαρέτρα του Ουρολόγου για την πρόληψη των υποτροπιαζουσών ουρολοιμώξεων. Το σκεύασμα δεν έχει αδειοδοτηθεί επίσημα στη Χώρα μας, ήδη όμως χρησιμοποιείται κλινικά σε ορισμένες χώρες του εξωτερικού.

 

Τι είναι οι υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις;

Ουρολοίμωξη καλείται η παθολογική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από την εγκατάσταση και των πολλαπλασιασμό μικροβίων στο ουροποιητικό σύστημα. Οι ουρολοιμώξεις πιο συχνά εμφανίζονται στις γυναίκες, ενώ το όργανο που προσβάλλεται συχνότερα είναι η κύστη. Υπολογίζεται αδρά ότι 1 στις 2 γυναίκες θα προσβληθεί από ουρολοίμωξη μέχρι τα 25 της χρόνια, ενώ περίπου 1 στις 5 από αυτές που προσβλήθηκαν θα υποτροπιάσει.

Εάν ένας ασθενής εμφανίζει πάνω από τρία επεισόδια ουρολοίμωξης ανά έτος ή πάνω από δύο ανά εξάμηνο, τότε θεωρούμε ότι πάσχει από υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις. Οι ασθενείς με υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις συνιστούν το 5-8% του συνόλου των πασχόντων και υφίστανται σημαντική επιβάρυνση όσον αφορά την ποιότητα ζωής τους. Αλλά και το σύστημα υγείας επιβαρύνεται με συχνές ιατρικές επισκέψεις και υψηλές οικονομικές δαπάνες. Επιπλέον, οι ασθενείς με υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις απουσιάζουν συχνά από την εργασία τους και λαμβάνουν επί μακρόν αντιβιοτικά, με αποτέλεσμα την επιβάρυνση του οργανισμού τους αλλά και την ανάπτυξη ανθεκτικών μικροβιακών στελεχών.

Ο συχνότερος παθογόνος μικροοργανισμός που προκαλεί υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις σε ποσοστό άνω του 80%  είναι το κολοβακτηρίδιο (Escherichia coli). Η ουρολοίμωξη συνήθως εκδηλώνεται με πόνο ή αίσθημα καύσου κατά την ούρηση, συχνουρία, θολά και δύσοσμα ούρα, πόνο χαμηλά στην κοιλιά και αιματουρία.

Ποιος είναι ο μηχανισμός δράσης του Uromune;

Το εμβόλιο MV140 (Uromune™) έχει σχεδιαστεί για την πρόληψη των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος. Στόχος του είναι η διέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος, ενισχύοντας την άμυνα του οργανισμού έναντι των ουρολοιμώξεων.

Περιέχει αδρανοποιημένα βακτηριακά στελέχη που ευθύνονται για την πρόκληση ουρολοιμώξεων. Ειδικότερα, περιέχει στελέχη Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Proteus vulgaris και Enterococcus faecalis. Η δράση του συνίσταται στη διέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος, ιδιαίτερα στο επίπεδο του βλεννογόνου της ουροδόχου κύστης. Συγκεκριμένα, ενεργοποιούνται τα δενδριτικά κύτταρα, τα φυσικά-φονικά κύτταρα και τα μακροφάγα. Επίσης, αυξάνεται η έκκριση τύπου IgA αντισωμάτων τα οποία εμποδίζουν την προσκόλληση των βακτηρίων στο βλεννογόνο. Εξάλλου, έχει φανεί ότι επάγεται και η χυμική ανοσία, με έκκριση ειδικών αντισωμάτων, αλλά και μέσω ενεργοποίησης Β και Τ-λεμφοκυττάρων.

 

Πόσο αποτελεσματικό είναι;

Η κλινική αποτελεσματικότητα του εμβολίου είναι τεκμηριωμένη με 3 διπλές, τυφλές, τυχαιοποιημένες μελέτες έναντι placebo, καθώς και 2 αναδρομικές μελέτες.  Σε μια εκ των ελεγχόμενων από placebo μελετών και σε 1 χρόνο παρακολούθησης ελεύθερο ουρολοιμώξεων παρέμεινε το 56% των ασθενών που έλαβαν το εμβόλιο για 3 μήνες και το 58% όσων το έλαβαν για 6 μήνες.

Φαίνεται ότι τα αποτελέσματα της θεραπείας με εμβόλιο είναι καλύτερα σε ασθενείς με λιγότερα από 5 επεισόδια ουρολοιμώξεων ετησίως.

Η χρήση της ενεργητικής ανοσοποίησης με εμβόλια περιλαμβάνεται με υψηλό επίπεδο σύστασης στις κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ουρολογικής Εταιρείας (EAU) για την αντιμετώπιση των υποτροπιαζουσών ουρολοιμώξεων.

 

Πώς χορηγείται το εμβόλιο;

Η χορήγησή του πραγματοποιείται με δύο ψεκασμούς υπογλωσσίως κάθε μέρα για 3 μήνες.  Η χορήγηση μπορεί να χρειαστεί να επαναληφθεί έως και 3 φορές εφόσον οι υποτροπές επιμένουν.

Η ανοχή του εμβολίου είναι πολύ καλή με ελάχιστες ανεπιθύμητες ενέργειες. Δεν υφίστανται ιδιαίτερες αντενδείξεις στη χορήγησή του.

 

Εάν ταλαιπωρείστε από υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις είναι απαραίτητο απευθυνθείτε σε έναν ειδικό Ουρολόγο. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές επικοινωνήστε με τον έμπειρο Χειρουργό Ουρολόγο – Ανδρολόγο Δρ. Ιωάννη Ζούμπο.

 

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ