Ανοργασμία

Τι είναι η ανοργασμία;

Η έλλειψη ή η πολύ καθυστερημένη εμφάνιση οργασμού μετά από επαρκή σεξουαλική επιθυμία και διέγερση. Η διέγερση μπορεί να επιτυγχάνεται με κολπική διείσδυση, αυνανισμό ή άλλη τεχνική ανάλογα με τις προτιμήσεις του ατόμου (διαστροφές, φετιχισμός κ.α.).

Πού οφείλεται;

Τα αίτια διακρίνονται σε ψυχικά και οργανικά. Μεταξύ των ψυχικών αιτίων θα πρέπει να αναφερθεί η κατάθλιψη και οι ψυχώσεις. Εδώ η κατάσταση μπορεί να επιδεινώνεται από τη χρήση των αντικαταθλιπτικών ή αντιψυχωσικών φαρμάκων, που ως γνωστόν καθυστερούν την εκσπερμάτιση.
Από τα οργανικά αίτια θα πρέπει να αναφέρουμε τις παθολογικές καταστάσεις όπου δεν υπάρχει εκσπερμάτιση λόγω χειρουργικής επέμβασης στον προστάτη (στεγνός οργασμός), ή λόγω υποκειμένου νοσήματος που προκαλεί την παλινδρόμηση του σπέρματος προς την ουροδόχο κύστη (σακχαρώδης διαβήτης).

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Όπως και στην πρόωρη εκσπερμάτιση, η διάγνωση στηρίζεται στο ιστορικό του ασθενή. Συχνά η συνέντευξη με τον ασθενή αποκαλύπτει παραληρητικές ιδέες ή αποκαλύπτει μελαγχολική και εσωστρεφή διάθεση.

Πώς θεραπεύεται η ανοργασμία;

Εφόσον η αιτία είναι ψυχική ο ασθενής παραπέμπεται για ψυχιατρική εκτίμηση. Πολλές φορές η ψυχοθεραπεία και η συζήτηση του θέματος μπορεί να βελτιώσει αρκετά τη σεξουαλική λειτουργικότητα του ατόμου. Επίσης η τροποποίηση της δόσης των χορηγούμενων φαρμάκων μπορεί να απαλύνει τη βαρύτητα του προβλήματος.
Σε περιπτώσεις οργανικής αιτίας δεν είναι εφικτή η αντιμετώπιση του προβλήματος εφόσον το αίτιο είναι χειρουργικό (προστατεκτομή). Σε περιπτώσεις διαβητικών ασθενών το πρόβλημα μπορεί να υφεθεί αυτόματα με καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου.

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ