Στυτική Δυσλειτουργία

ΕΝΟΤΗΤΕΣ


  στυτική δυσλειτουργία

  Ως στυτική δυσλειτουργία χαρακτηρίζεται η επαναλαμβανόμενη αδυναμία επίτευξης και διατήρησης στύσης, ώστε να υπάρξει επιτυχημένη σεξουαλική δραστηριότητα. Αποτελεί τη συχνότερη σεξουαλική δυσλειτουργία των ανδρών και πρέπει πάντοτε να διερευνάται ιατρικά, διότι μπορεί να αποτελεί πρώιμο σύμπτωμα καρδιαγγειακής νόσου.

   

  Που οφείλεται η στυτική δυσλειτουργία;

  Η στυτική δυσλειτουργία σε ποσοστό 80% οφείλεται σε αγγειακά αίτια. Συνήθεις παθολογικές καταστάσεις όπου εμφανίζεται στυτική δυσλειτουργία είναι:

  • Υπέρταση
  • Υπερλιπιδαιμία
  • Σακχαρώδης διαβήτης
  • Στεφανιαία νόσος και άλλες καρδιακές παθήσεις
  • Νευρολογικά νοσήματα (σκλήρυνση κατά πλάκας, νόσος Πάρκινσον κ.α.)
  • Ριζική προστατεκτομή λόγω καρκίνου του προστάτη
  • Προηγηθείσα ακτινοθεραπεία στην πύελο
  • Λήψη φαρμάκων (αντικαταθλιπτικά, αντιψυχωσικά, διουρητικά, αντιανδρογόνα κ.α.)
  • Υπογοναδισμός (πολύ χαμηλή τεστοστερόνη)

   

  Η θεραπεία των κρουστικών κυμάτων στη στυτική δυσλειτουργία

  Τα Κρουστικά Κύματα Χαμηλής Έντασης (Low Intensity Shockwave Therapy, LiST) συνιστούν μια πρωτοποριακή και καινοτόμο τεχνική που ανήκει στις αναγεννητικές ιατρικές θεραπείες. Είναι μια τεχνική που άλλαξε κυριολεκτικά το τοπίο στη θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας, διότι είναι η μοναδική που μπορεί να αντιμετωπίσει αιτιολογικά το πρόβλημα. Τα χαμηλής έντασης κρουστικά κύματα διεγείρουν την ανάπτυξη νέων αιμοφόρων αγγείων στο στυτικό ιστό (νέο-αγγειογένεση), αυξάνοντας έτσι την αιμάτωση του πέους. Επιπλέον, προκαλούν αγγειοδιαστολή, χάλαση των λείων μυϊκών ιστών και ενεργοποίηση των βλαστοκυττάρων. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται επανόρθωση αρχόμενων αρτηριακών βλαβών και αναγέννηση του ενδοθηλίου των αγγείων του πέους.

  Τα συστήματα κρουστικών κυμάτων χαμηλής έντασης εξελίσσονται συνεχώς τα τελευταία χρόνια, με στόχο το καλύτερο δυνατό θεραπευτικό αποτέλεσμα. Οι σύγχρονες συσκευές διευρυμένης εστιακής διαμόρφωσης επεκτείνουν σημαντικά τη ζώνη θεραπείας, επιτυγχάνοντας βέλτιστη ενεργειακή απόδοση και πλήρη κάλυψη του στυτικού ιστού. Η αποτελεσματικότητα της θεραπείας έχει μελετηθεί κλινικά και είναι ιατρικά τεκμηριωμένη. Είναι άριστα ανεκτή από τους ασθενείς και στερείται οποιασδήποτε ανεπιθύμητης ενέργειας.

  στυτική δυσλειτουργία

  Πότε ενδείκνυται η θεραπεία κρουστικών κυμάτων για στυτική δυσλειτουργία;

  Ιδανικοί υποψήφιοι για θεραπεία με κρουστικά κύματα χαμηλής έντασης είναι οι άνδρες που:

  • Δεν επιθυμούν να λαμβάνουν συνεχώς φάρμακα για τη στύση και επιθυμούν αυθορμητισμό στο σεξ
  • Πάσχουν από ήπια ή μέτρια στυτική δυσλειτουργία
  • Δεν ανταποκρίνονται στα φάρμακα για τη στύση ή έχουν έντονες ανεπιθύμητες ενέργειες
  • Δε μπορούν να λάβουν φάρμακα για τη στύση λόγω λήψης νιτρωδών σκευασμάτων ή πρόσφατου μείζονος καρδιαγγειακού συμβάματος.

   

  Πώς γίνεται η θεραπεία με κρουστικά κύματα;

  Σε κάθε θεραπευτική συνεδρία τα κρουστικά κύματα εφαρμόζονται με ειδική κεφαλή τόσο στο πέος, όσο και στο περίνεο. Οι συνεδρίες διαρκούν περί τα 15 λεπτά, είναι ανώδυνες και δεν απαιτούν αναισθησία. Μετά τη συνεδρία ο ασθενής επιστρέφει άμεσα στις δραστηριότητές του. Οι συνεδρίες λαμβάνουν χώρα 2-3 φορές την εβδομάδα. Ο αριθμός των θεραπευτικών συνεδριών αποφασίζεται ανάλογα με τη βαρύτητα του προβλήματος και συνήθως κυμαίνεται από 6-18. Η αξιολόγηση του θεραπευτικού αποτελέσματος γίνεται 3 μήνες μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας.

   

  Τι εξασφαλίζει ένα καλό θεραπευτικό αποτέλεσμα;

  Το σημαντικότερο κριτήριο για ένα καλό κλινικό αποτέλεσμα είναι η σωστή επιλογή του ασθενή προς θεραπεία. Τα κρουστικά κύματα χαμηλής έντασης αποδίδουν καλύτερα όταν ο ασθενής:

  • Είναι σχετικά νέος και έχει υψηλό αναγεννητικό δυναμικό
  • Έχει ήπια ή μέτριας βαρύτητας στυτική δυσλειτουργία
  • Ανταποκρίνεται καλά στα φάρμακα της στύσης
  • Δεν καπνίζει και έχει καλή φυσική κατάσταση
  • Δεν έχει πολλά και σοβαρά υποκείμενα νοσήματα
  • Έχει σταθερή ερωτική σχέση

  Σε παρόμοια περιστατικά η θεραπεία με κρουστικά κύματα χαμηλής έντασης μπορεί σε ποσοστό άνω του 70% να προσφέρει πλήρη ίαση από τη στυτική δυσλειτουργία, χωρίς πλέον ο άνδρας να χρησιμοποιεί φάρμακα. Το θεραπευτικό αποτέλεσμα μπορεί να διατηρηθεί έως και 2 χρόνια, όπως έδειξαν κλινικές μελέτες.

  Ένα εξίσου σημαντικό κριτήριο για την επιτυχία της θεραπείας είναι η ποιότητα του ιατρικού εξοπλισμού και η εμπειρία του θεράποντος ιατρού.  Η χρήση σύγχρονων συσκευών με ευρεία, σταθερή ζώνη θεραπείας σε συνδυασμό με την κλινική εμπειρία και την εξειδίκευση του ιατρικού προσωπικού προσφέρουν τα εχέγγυα για μια άριστη έκβαση των περιστατικών.

   

  Για αναλυτική πληροφόρηση σχετικά με τη στυτική δυσλειτουργία και τις σύγχρονες μεθόδους αντιμετώπισής της επικοινωνήστε με το Χειρουργό Ουρολόγο Ανδρολόγο Δρ Ιωάννη Ζούμπο.

  ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
  ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ