Καλοκαίρι και ουρολοίμωξη

ΕΝΟΤΗΤΕΣ


    Η ουρολοίμωξη αποτελεί έναν από τους συχνότερους τύπους λοίμωξης που μπορεί να προσβάλλουν τον ανθρώπινο οργανισμό. Νοσούν συχνότερα οι γυναίκες, που κατά κύριο λόγο είναι νεαρές και σεξουαλικά ενεργές. Δεν είναι σπάνιο ωστόσο να συμβεί και σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, συνήθως μετά την εμμηνόπαυση.

    Το καλοκαίρι είναι η εποχή του χρόνου όπου οι ουρολοιμώξεις εμφανίζουν μεγάλη έξαρση. Αυτό συμβαίνει διότι αφενός μεν παρατηρείται αύξηση της σεξουαλικής δραστηριότητας, αφετέρου δε συχνό μπάνιο στη θάλασσα και δραστηριότητες στην παραλία.

    Το όργανο που προσβάλλεται συχνότερα είναι η ουροδόχος κύστη, οπότε η λοίμωξη ονομάζεται κυστίτιδα. Όταν προσβάλλεται ο νεφρός, η λοίμωξη καλείται πυελονεφρίτιδα. Όταν οι ουρολοιμώξεις επαναλαμβάνονται με μεγάλη συχνότητα, περισσότερο από 3 φορές το χρόνο, χαρακτηρίζονται ως υποτροπιάζουσες.

     

    Ποια είναι τα αίτια εμφάνισης μιας ουρολοίμωξης;

    Οι ουρολοιμώξεις οφείλονται στην εγκατάσταση και τον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό μικροβίων μέσα στην ουροφόρο οδό. Το πιο συχνό παθογόνο μικρόβιο είναι το κολοβακτηρίδιο (Escherichia coli), ωστόσο μπορεί επίσης να απομονωθούν ο εντερόκοκκος, η κλεμπσιέλλα, ο πρωτέας, η ψευδομονάδα κ.α. Τα μικρόβια εισέρχονται στην ουροφόρο οδό μέσω της ουρήθρας και κινούμενα προς το πάνω μπορεί να εγκατασταθούν στην κύστη ή και τους νεφρούς.

     

    Πως η σεξουαλική επαφή μπορεί να συμβάλλει σε μια ουρολοίμωξη;

    Το σεξ είναι ίσως ο πιο σημαντικός προδιαθεσικός παράγων για την εμφάνιση ουρολοίμωξης.  Ωστόσο, η ουρολοίμωξη δεν είναι σεξουαλικώς μεταδιδόμενη, δηλαδή δε μεταδίδεται αυτόματα στο/στη σύντροφο κατά την επαφή. Κατά τη σεξουαλική επαφή συμβαίνει μετανάστευση μικροβίων κοπρανώδους προέλευσης από την περιπρωκτική περιοχή προς την περιοχή των γεννητικών οργάνων και ενοφθαλμισμός τους στην ουρήθρα. Επειδή στη γυναίκα υπάρχει στενή γειτνίαση πρωκτού και κόλπου αυτό είναι πολύ εύκολο να συμβεί. Όπως είναι αυτονόητο, ανθυγιεινές σεξουαλικές πρακτικές όπως η εναλλαγή πρωκτικού και κολπικού σεξ, σεξ κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσης, χρήση ακάθαρτων σεξουαλικών βοηθημάτων αυξάνουν κατακόρυφα τις πιθανότητες εμφάνισης ουρολοίμωξης μετά την ερωτική συνεύρεση.

     

    Πως το θαλασσινό νερό μπορεί να συμβάλλει σε μια ουρολοίμωξη;

    Το μπάνιο στη θάλασσα αποτελεί έναν ιδιαίτερα σημαντικό παράγοντα που μπορεί να συμβάλλει στην εμφάνιση ουρολοιμώξεων. Το νερό της θάλασσας περιέχει άφθονους μικροοργανισμούς (κυρίως κολοβακτηρίδια και εντεροκόκκους) που κατά τη διάρκεια του μπάνιου κολλούν πάνω στο σώμα μας. Η ούρηση μέσα στο θαλασσινό νερό ευνοεί την εγκατάσταση των μικροβίων αυτών στην ουρήθρα μέσω παθητικής εισρόφησης. Επιπλέον, η παραμονή θαλασσινού νερού πάνω στο σώμα μονιμοποιεί και προστατεύει τα μικρόβια, ευνοώντας τον αποικισμό και τη μόλυνση της ουρογεννητικής περιοχής.

    Δε θα πρέπει να αγνοηθεί ο ρόλος της άμμου τόσο στην ακρογιαλιά, όσο και στον πυθμένα της θάλασσας. Οι κόκκοι της άμμου συχνά είναι αποικισμένοι με μικροοργανισμούς και οργανική ύλη που μεταφέρονται στον άνθρωπο καθώς έρχονται σε επαφή με το γυμνό σώμα.

     

    Ποια είναι τα κύρια συμπτώματα σε μια ουρολοίμωξη;

    Τα συμπτώματα της ουρολοίμωξης είναι συνήθως έντονα και θορυβώδη.

    Στην κυστίτιδα:

    • πόνος και κάψιμο κατά την ούρηση ή μετά το τέλος αυτής (στραγγουρία)
    • συχνουρία
    • πόνος χαμηλά στην κοιλιά
    • αίμα στα ούρα
    • θολά και δύσοσμα ούρα
    • ήπιος πυρετός

    Στην πυελονεφρίτιδα:

    • υψηλός πυρετός και ρίγος
    • πόνος ή βάρος στην περιοχή του νεφρού (πλευροσφυϊκή γωνία)
    • αιματουρία
    • συχνουρία
    • καταβολή και αδυναμία

     

    Ποια είναι η διαδικασία διάγνωσης μιας ουρολοίμωξης;

    Η διάγνωση είναι σχετικά εύκολη και βασίζεται στο ιστορικό και την ανάλυση ούρων με γενική εξέταση ούρων και καλλιέργεια. Ο Ουρολόγος συνήθως εκτελεί υπερηχογράφημα νεφρών και ουροδόχου κύστης, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να ζητήσει και αιματολογικές εξετάσεις ή περαιτέρω απεικονιστικό έλεγχο (ακτινογραφία ΝΟΚ, αξονική τομογραφία).

     

    Πως θεραπεύεται μια ουρολοίμωξη;

    Η θεραπεία περιλαμβάνει χορήγηση αντιβιοτικών και αναλγητικών, ενυδάτωση και ανάπαυση. Σε εμπύρετες λοιμώξεις μπορεί να χρειαστεί νοσηλεία για ενδοφλέβια χορήγηση αντιβίωσης και ενυδάτωση του ασθενή.

     

    Πως προλαμβάνουμε μια ουρολοίμωξη το καλοκαίρι;

    • Πρώτα από όλα είναι σημαντικό να ενυδατωνόμαστε καλά, πίνοντας άφθονο νερό και χυμούς περί τα 2 λίτρα ημερησίως. Η ροή των ούρων είναι ο πιο σημαντικός αμυντικός μηχανισμός έναντι των ουρολοιμώξεων.
    • Καλό είναι να αποφεύγουμε να ουρούμε μέσα στη θάλασσα, όπως και σε πισίνες, τζακούζι κλπ.
    • Μετά το μπάνιο πρέπει να κάνουμε ντους με τρεχούμενο νερό και να αλλάζουμε μαγιό.
    • Σημαντικό είναι να μην ξαπλώνουμε απευθείας πάνω στην άμμο, αλλά να χρησιμοποιούμε ξαπλώστρες πάνω στις οποίες έχουμε στρώσει καθαρές πετσέτες.
    • Οι πετσέτες θαλάσσης πρέπει να πλένονται τακτικά, όπως και τα υπόλοιπα ρούχα μας, κι όχι απλά να τινάζονται και να ξαναχρησιμοποιούνται.
    • Τα μαγιό πρέπει να πλένονται καλά μετά από τη χρήση, καθώς και πριν φορεθούν για πρώτη φορά.
    • Η σεξουαλική δραστηριότητα μέσα στο θαλασσινό νερό, καθώς και στην παραλία, καλό είναι να αποφεύγεται για τους λόγους που προαναφέρθηκαν.
    • Οι επαφές, ιδιαίτερα με άτομα που δε γνωρίζουμε, συνιστάται πάντα να γίνονται με προφυλακτικό.
    • Ανθυγιεινές σεξουαλικές πρακτικές, καθώς και επαφές τραυματικές, επώδυνες και μεγάλης διάρκειας, ευνοούν ισχυρά τις ουρολοιμώξεις και καλό θα ήταν να αποφεύγονται ιδιαίτερα από άτομα που εμφανίζουν σχετική προδιάθεση.

     

    Αν εμφανίζετε συμπτώματα ουρολοίμωξης ή ταλαιπωρείστε από συχνές ουρολοιμώξεις, οφείλετε άμεσα να ζητήσετε την εκτίμηση του ειδικού Ουρολόγου. Ο Δρ Ιωάννης Ζούμπος, Χειρουργός Ουρολόγος-Ανδρολόγος με ειδίκευση στις ουρογεννητικές λοιμώξεις, είναι πάντοτε στη διάθεσή σας για να λύσει κάθε απορία και να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το πρόβλημά σας, όσο δύσκολο ή περίπλοκο κι αν είναι αυτό.

    ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
    ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ