Συχνές ερωτήσεις

FAQs - Συχνές ερωτήσεις

Το πρόβλημα της πρόωρης εκσπερμάτισης, δηλαδή της εμφάνισης οργασμού σε χρονικό διάστημα κάτω του ενός λεπτού από την έναρξη της επαφής ή και πριν την κολπική διείσδυση είναι πολύ συχνό. Μπορεί να είναι πρωτοπαθής (δηλαδή από την έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας) ή δευτεροπαθής (συνήθως οφειλόμενη σε παθήσεις του προστάτη). Στην περίπτωσή μας θα πρέπει οπωσδήποτε να γίνει έλεγχος του προστάτη, διότι είναι πολύ πιθανή ή ύπαρξη κάποιας φλεγμονής που επιδεινώνει την πρωτοπαθή κατάσταση. Ίσως χρειαστεί να γίνουν και μικροβιολογικές εξετάσεις στα ούρα και το σπέρμα με σκοπό την ανίχνευση μικροβίων.

Το πιθανότερο είναι ότι πάσχετε από σύνδρομο χρονίου πυελικού άλγους, μια υπο-ομάδα του κλινικού συνδρόμου της χρόνιας προστατίτιδος (τύποι ΙΙΙΑ, ΙΙΙΒ κατά ΝΙΗ). Η νόσος αυτή είναι ιδιαίτερα επίμονη και όταν τα συμπτώματα χρονίζουν αποτελεί κυριολεκτικά "θεραπευτική πρόκληση".  Χρειάζεται καταρχήν ενδελεχής Ουρολογικός έλεγχος για τη διερεύνηση του παρόντος status σας, κι αυτό διότι με την πάροδο των ετών προστίθενται και άλλες νοσηρές καταστάσεις.Τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι ένα θεραπευτικό πρωτόκολλο γνωστό ως Wise-Anderson, που δημιουργήθηκε στο αμερικανικό πανεπιστήμιο Stanford, μπορεί να σας προσφέρει αρκετή ανακούφιση κι ελάφρυνση από χρήση αναλγητικών. Με αυτή τη μέθοδο και υπό την καθοδήγηση ειδικού φυσιοθεραπευτή μαθαίνετε ουσιαστικά πως να χαλαρώνετε το πυελικό σας έδαφος αποκτώντας επίγνωση και έλεγχο των λεγόμενων "trigger points". Με τη βοήθεια ψυχιάτρου μαθαίνετε επίσης να ελέγχετε τα στοιχεία του χαρακτήρα και της συμπεριφοράς σας που ανατροφοδοτούν το πρόβλημα. 

Πρέπει οπωσδήποτε να γίνει ένα σπερμοδιάγραμμα. Για πιο αξιόπιστα αποτελέσματα είναι καλύτερο να προηγηθεί σεξουαλική αποχή 3-5 ημερών. Η λήψη (με αυνανισμό) καλόν είναι να γίνει στο μικροβιολογικό εργαστήριο με οπτικοακουστική διέγερση (βίντεο), εφόσον είναι δυνατό. Εφόσον τα αποτελέσματα δεν είναι φυσιολογικά, καλόν είναι να γίνει επανάληψη της εξέτασης μετά από 2-4 εβδομάδες. Αν και πάλι έχουμε παθολογικά στοιχεία, πρέπει να γίνει εκτίμηση από Ουρολόγο. Μια βασική πάθηση που πρέπει να αποκλεισθεί είναι η κιρσοκήλη, καθώς και τυχόν φλεγμονές του προστάτη αδένα.

Είναι σημαντικό κάθε άνδρας από την ηλικία των 15 ετών έως και τα 50 να αυτο-εξετάζει τους όρχεις του κάθε 3 μήνες. Η αυτοεξέταση θα πρέπει να γίνεται μετά το μπάνιο σε όρθια θέση και χωρίς άσκηση ιδιαίτερης δύναμης. Διογκώσεις, μάζες ή σκληρίες που τυχόν διαπιστώνονται θα πρέπει πάντοτε να ελέγχονται από τον Ουρολόγο κλινικά και με υπερηχογράφημα. Μπορεί τα ευρήματα να είναι συνήθως καλοήθη (κύστεις επιδιδυμίδων, υδροκήλη, κιρσοκήλη κ.α.), χρειάζεται όμως οπωσδήποτε να αποκλεισθεί η ύπαρξη καρκίνου του όρχη.

Tις περισσότερες φορές το πρόβλημα είναι η ύπαρξη ινώδους δακτυλίου στην ακροποσθία, καθώς και βραχύ χαλινού. Η κατάσταση διορθώνεται με ένα μικρό χειρουργείο όπου ο Ουρολόγος διατέμνει και επιμηκύνει τις δομές αυτές (πλαστική). Αν η ακροποσθία είναι πολύ στενή και δεν "κατεβαίνει" χρειάζεται περιτομή, δηλαδή πλήρης αφαίρεση της ακροποσθίας.

Τα συμπτώματα είναι χαρακτηριστικά της συνηθέστερης μορφής ουρολοίμωξης, που ονομάζεται κυστίτιδα. Πρόκειται για μικροβιακή λοίμωξη που διαγιγνώσκεται με γενική ούρων και καλλιέργεια συνοδευόμενη από αντιβιόγραμμα. Η θεραπεία είναι απλή και συνίσταται στη χορήγηση αντιβιοτικών ευρέως φάσματος για λίγες ημέρες συνοδευόμενη από κατανάλωση άφθονων υγρών.

Η ανώδυνη μακροσκοπική αιματουρία μπορεί να οφείλεται σε κάποιον όγκο του ουροποιητικού συστήματος. Ο Ουρολόγος συνήθως θα κάνει ένα υπερηχογράφημα νεφρών και ουροδόχου κύστης, καθώς επίσης κυστεοσκόπηση προκειμένου να θέσει τη διάγνωση.

Kαταρχήν δε χρειάζεται υπερβολική ανησυχία. Η σποραδική αδυναμία επίτευξης στύσης μπορεί να συμβεί στον καθένα, ιδίως όταν ξεκινά μια καινούρια σχέση ή όταν προσπαθεί να κάνει σεξ έχοντας καταναλώσει αρκετή ποσότητα αλκοόλ ή ναρκωτικές ουσίες (π.χ. χασίς). Αν η αδυναμία επίτευξης και διατήρησης της στύσης είναι επαναλαμβανόμενη παρόλο που οι συνθήκες είναι ευνοϊκές και προκαλεί έντονο άγχος (performance anxiety), τότε χρειάζεται Ανδρολογικός έλεγχος και βραχυπρόθεσμη χορήγηση αναστολέων φωσφοδιεστεράσης.

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης.

____

Το κατάλαβα.