Περιτομή

Τί είναι;
Η περιτομή συνίσταται στη χειρουργική αφαίρεση της ακροποσθίας, δηλαδή του λεπτού δέρματος που καλύπτει τη βάλανο (κεφαλή) του πέους. 

Ποιές οι ενδείξεις της;
Οι ιατρικές ενδείξεις εκτέλεσης της περιτομής είναι:

- φίμωση, δηλαδή η αδυναμία πλήρους αποκάλυψης της βαλάνου επειδή η ακροποσθία είναι στενή.

- επαναλαμβανόμενες βαλανοποσθίτιδες, δηλαδή φλεγμονές συνήθως μυκητιασικής αιτιολογίας της ακροποσθίας και βαλάνου.

- παραφίμωση, δηλαδή παγίδευση της ακροποσθίας πίσω από τη βαλανοποσθική αύλακα και η αδυναμία επαναφοράς της με αποτέλεσμα στραγγαλισμό της βαλάνου. Πρόκειται για επείγουσα και ιδιαίτερα επώδυνη κατάσταση που πρέπει να αντιμετωπίζεται άμεσα, αρχικά με χειρισμούς και - εφόσον δεν αποδίδουν - με ραχιαία σχάση της ακροποσθίας και στη συνέχεια περιτομή.

- σκίσιμο της ακροποσθίας, αιμορραγία και πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή.

- παρουσία εξεργασίας της πόσθης ή υπόνοια υποκρυπτόμενης αλλοίωσης της βαλάνου, που λόγω φίμωσης δεν είναι ορατή.
Σημειώνεται πως περιτομή μπορεί να ζητηθεί και για αισθητικούς ή θρησκευτικούς λόγους.

 

Πώς εκτελείται;

Η επέμβαση μπορεί να εκτελεστεί είτε με τοποπεριοχική αναισθησία, ενδεχομένως σε συνδυασμό με ενδοφλέβια καταστολή, είτε με γενική αναισθησία (σε άτομα ιδιαίτερα ευαίσθητα στον πόνο). Με το νυστέρι αφαιρείται η ακροποσθία που καλύπτει τη βάλανο είτε ολοκληρωτικά, ώστε η βάλανος να μένει ακάλυπτη, είτε τμηματικά αφαιρώντας  μόνο το στενωτικό τμήμα της (μερική περιτομή). Η συνέχεια του δέρματος αποκαθίσταται με απορροφήσιμες ραφές. Το πέος περιδένεται σφιχτά για 24 ώρες προς αποφυγή αιμορραγιών και περιορισμό του οιδήματος.

Ο ασθενής παραμένει στο Τμήμα Βραχείας Νοσηλείας της Κλινικής για 3-4 ώρες και αφού συνέλθει εντελώς αναχωρεί συνοδευόμενος για το σπίτι. Ο ασθενής μπορεί να σιτιστεί αμέσως εφόσον λάβει τοπική αναισθησία ή μετά από μερικές ώρες σε περίπτωση γενικής αναισθησίας.

 

Ποιά τα ανεπιθύμητα συμβάματα ή επιπλοκές της;

Η επέμβαση είναι απλή και ασφαλής. Ωστόσο μπορεί να συνοδευτεί από ανεπιθύμητα συμβάματα ή επιπλοκές, που καλό θα είναι να συζητούνται εκτενώς με κάθε ενδιαφερόμενο ασθενή. Αυτά έχουν ως εξής:

Συχνά: αιμορραγία από το τραύμα (ενίοτε ανάγκη τοποθέτησης ραμμάτων ή και επανεπέμβασης), μόλυνση του τραύματος και αντιβιοτική αγωγή, αλλαγή ή μείωση της αισθητικότητας του πέους, μη απόπτωση των ραμμάτων και ανάγκη αφαίρεσης αυτών (μετά 3-4 εβδομάδες).

Σπάνια: ευαισθησία του τραύματος (πολύ σπάνια μόνιμη), μη ικανοποίηση του ατόμου από το κοσμητικό αποτέλεσμα, ανάγκη δεύτερης επέμβασης και αφαίρεσης επιπλέον ακροποσθιακού δέρματος (αν αρχικά ζητήθηκε μερική περιτομή), βιοψία ιστού επί υπόνοιας κακοήθειας.Μετεγχειρητική φροντίδα

Αρχικά το τραύμα επικαλύπτεται από γάζες που αλλάζονται σε ημερήσια βάση. Συνήθως, το έντονο πλύσιμο αποφεύγεται για τις πρώτες 4-5 ημέρες. Τις πρώτες μετεγχειρητικές ημέρες το πέος γενικά είναι πρησμένο και ερυθρό, η κατάσταση ωστόσο βελτιώνεται γρήγορα τις επόμενες μέρες. Είναι δυνατό να σχηματιστούν φουσκάλες στη βάλανο, οι οποίες παροχετεύονται μόνες τους και αποπίπτουν. Τα ράμματα είναι απορροφήσιμα και πέφτουν μόνα τους μετά από 2-3 εβδομάδες. Κατά την απόπτωση των ραμμάτων το τραύμα μπορεί να μοιάζει κολλώδες ή τα χείλη να παρουσιάζουν μικρή διάσταση, γεγονός που δε μας ανησυχεί. Η τελική εικόνα του πέους αξιολογείται μετά από 1 μήνα.

Συνιστάται η αποχή από την εργασία για 2-3 ημέρες. Καλό να αποφεύγεται η σεξουαλική δραστηριότητα και ο αυνανισμός για 4-6 εβδομάδες.

 

Τελευταία άρθρα από τον/την Dr. Ιωάννης Α. Ζούμπος, MD, PhD, FEBU. Χειρουργός Ουρολόγος Ανδρολόγος Θεσσαλονίκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Λαπαροσκοπική Κιρσοκηλεκτομή Διατομή Χαλινού »

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης.

____

Το κατάλαβα.