Γυναικεία σεξουαλική δυσλειτουργία

Τί είναι;
Το σύνολο των διαταραχών που σχετίζονται με τη σεξουαλική πράξη στη γυναίκα. Διακρίνονται οι ακόλουθοι  τύποι διαταραχών: α) η υποτονική σεξουαλική επιθυμία, β) η αποστροφή προς τη συνουσία, γ) η “ψυχρότητα”, δηλαδή η μη ανταπόκριση στα σεξουαλικά ερεθίσματα, δ) η ανοργασμία, μετά από φυσιολογική σεξουαλική διέγερση, ε) επώδυνα σύνδρομα, όπου υπάγονται ο κολεόσπασμος (σπασμός του περινέου κατά την προσπάθεια διείσδυσης στον κόλπο) και η δυσπαρεύνια (ευαισθησία του κόλπου και της περιγεννητικής χώρας).

Πού οφείλεται;
Τα σύνδρομα που χαρακτηρίζονται από μειωμένη επιθυμία ή αποστροφή συνήθως έχουν ψυχογενές υπόβαθρο. Η ψυχρότητα δεν έχει ξεκάθαρη αιτιολογία, μιας και οι πάσχουσες γυναίκες συνήθως εμφανίζουν φυσιολογική επιθυμία για επαφή αλλά δεν υγραίνονται καθόλου ή αρκετά προκειμένου να ολοκληρώσουν. Ο ψυχικός παράγοντας φαίνεται πως κι εδώ παίζει ρόλο, χωρίς να παραβλέπεται ο ρόλος φαρμάκων (αντιϋπερτασικά) και συστηματικών παθήσεων (σακχαρώδης διαβήτης).
Η ανοργασμία είναι ένα αρκετά σύνθετο πρόβλημα. Συχνά οφείλεται σε ανωριμότητα της γυναίκας, έλλειψη επαρκών σεξουαλικών εμπειριών, κακομεταχείριση ή ελλιπή διέγερση εκ μέρους του σεξουαλικού συντρόφου. Αρκετές φορές το άγχος και η κατάθλιψη μπορεί να προκαλέσουν το πρόβλημα, χωρίς να παραλείπεται και η δράση ορισμένων φαρμάκων (αντικαταθλιπτικά, SSRIs)
Τα επώδυνα σύνδρομα, όπως η δυσπαρεύνια, μπορεί να εμφανιστούν μετά από χειρουργικές επεμβάσεις στον κόλπο ή σε συρραφή του περινέου μετά τον τοκετό. Επίσης, η χρήση ερεθιστικών σαπουνιών ή αντισηπτικών μπορεί να ευαισθητοποιήσει την περιοχή. Η ύπαρξη κολπίτιδας μπορεί να οδηγήσει σε παρόμοιες καταστάσεις, καθώς επίσης και η εμμηνόπαυση. Οι μεθεμμηνοπαυσιακές γυναίκες εμφανίζουν μειωμένη λίπανση του κόλπου λόγω έλλειψης οιστρογόνων.

Πώς γίνεται η διάγνωση;
Η διάγνωση των διαφόρων τύπων γυναικείας σεξουαλικής δυσλειτουργίας στηρίζεται κατά βάση στο σεξουαλικό ιστορικό. Η λήψη του ιστορικού αυτού είναι λεπτομερής και πρέπει να θίγει όλες τις πτυχές της γυναικείας σεξουαλικότητας. Αυτό απαιτεί ειδική εκπαίδευση και άνεση χώρου και χρόνου. Σε αρκετές περιπτώσεις χρειάζεται γυναικολογική εξέταση της ασθενούς ώστε να ελεγχθεί ο κόλπος και να επιβεβαιωθεί η ύπαρξη των επώδυνων συνδρόμων.

Πώς θεραπεύεται;
Συνήθως χρειάζεται παραπομπή σε ψυχίατρο-σεξοθεραπευτή ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα.
Αν υφίσταται οργανικό αίτιο, καταβάλλεται προσπάθεια να διορθωθεί αιτιολογικά. Σε γυναίκες με ψυχρότητα έχει δοκιμαστεί η χορήγηση δισκίων σιλδεναφίλης με αμφιλεγόμενα αποτελέσματα.

Τελευταία άρθρα από τον/την Dr. Ιωάννης Α. Ζούμπος, MD, PhD, FEBU. Χειρουργός Ουρολόγος Ανδρολόγος Θεσσαλονίκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Πρόωρη εκσπερμάτιση Νόσος Peyronie »

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης.

____

Το κατάλαβα.