Διατροφή και στυτική δυσλειτουργία
Η στυτική δυσλειτουργία αποτελεί την πιο σημαντική σεξουαλική διαταραχή που μπορεί να συμβεί σε έναν άνδρα κατά τη διάρκεια της ζωής του. Αν και συνήθως εμφανίζεται σε άνδρες μέσης και μεγαλύτερης ηλικίας, μπορεί να απασχολήσει και νεότερους άνδρες. Η αιτιολογία της στυτικής δυσλειτουργίας μπορεί να περιλαμβάνει είτε οργανικές, είτε ψυχολογικές καταστάσεις και νοσήματα. Αν και η σύγχρονη Ανδρολογία διαθέτει στη φαρέτρα της πολλούς και αποτελεσματικούς τρόπους θεραπείας, η αλλαγή του τρόπου ζωής και η ισορροπημένη διατροφή αποτελούν το θεμέλιο λίθο για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας.
Τι ορίζεται ως στυτική δυσλειτουργία;
Ως στυτική δυσλειτουργία ορίζεται η επανειλημμένη αδυναμία επίτευξης και διατήρησης της στύσης, ώστε να υπάρξει σεξουαλική επαφή. Πρόκειται για τη συχνότερη σεξουαλική δυσλειτουργία των ανδρών και χρήζει πάντοτε διερεύνησης, καθώς εκτός από το ψυχολογικό αντίκτυπο, ενδέχεται να αποτελεί και πρώιμο σύμπτωμα καρδιαγγειακής νόσου.
Ποια είναι τα πιθανά αίτια της στυτικής δυσλειτουργίας;
Στην πλειονότητα των περιπτώσεων η στυτική δυσλειτουργία οφείλεται σε αγγειακά αίτια. Μεταξύ των κυριότερων αιτιολογικών καταστάσεων περιλαμβάνονται:
- Σακχαρώδης διαβήτης
- Αρτηριακή υπέρταση
- Υπερλιπιδαιμία
- Καρδιακές παθήσεις (π.χ. στεφανιαία νόσος)
- Λήψη φαρμακευτικής αγωγής (αντιϋπερτασικά, διουρητικά, αντικαταθλιπτικά, αντιψυχωσικά, αντιανδρογόνα και φάρμακα για τον καρκίνο του προστάτη κ.ά.)
- Υπογοναδισμός (χαμηλή τεστοστερόνη)
- Σκλήρυνση κατά πλάκας
- Ακτινοθεραπείας στην πύελο
- Ριζική προστατεκτομή και άλλες ριζικές επεμβάσεις στην πύελο
- Νόσος Πάρκινσον
Πολλές φορές η στυτική δυσλειτουργία ενδέχεται να εμφανιστεί εξαιτίας ψυχικών καταστάσεων, όπως είναι το στρες, η αγχώδης διαταραχή και η κατάθλιψη. Υπογραμμίζεται ότι και οι θεραπείες των ψυχικών παθήσεων είναι δυνατόν να προκαλούν ή να επιδεινώνουν τη στυτική δυσλειτουργία.
Διατροφή και στυτική δυσλειτουργία
Πολλές έρευνες έχουν αναδείξει μια στενή σχέση ανάμεσα στη στυτική δυσλειτουργία και τη διατροφή. Τα πορίσματα των ερευνών αυτών είναι ότι η στυτική δυσλειτουργία εμφανίζεται με χαμηλότερη συχνότητα σε ασθενείς οι οποίοι:
- Ακολουθούν μεσογειακή διατροφή.
- Έχουν φυσιολογικό βάρος.
Μια πολύ πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cancer και αφορούσε 3.500 άνδρες που είχαν υποβληθεί σε θεραπείες για καρκίνο του προστάτη έδειξε ότι οι άνδρες των οποίων η διατροφή περιλάμβανε κυρίως φυτικούς παράγοντες (φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και δημητριακά) και λιγότερο κρέας και γαλακτοκομικά εμφάνιζαν σημαντική καλυτέρευση της στυτικής λειτουργίας, των συμπτωμάτων ούρησης και της γενικότερης ζωτικότητάς τους.
Επιπλέον, αρκετές μελέτες έχουν αναδείξει τη μεσογειακή δίαιτα ως μία από τις πιο ωφέλιμες για την καρδιαγγειακή υγεία, τη ρύθμιση του σακχάρου και τη σεξουαλική υγεία του άνδρα. Η μεσογειακή δίαιτα περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο:
- Παρθένο ελαιόλαδο
- Λαχανικά
- Φρούτα
- Δημητριακά ολικής αλέσεως
- Ξηρούς καρπούς (π.χ. καρύδια)
- Ψάρια
- Ήπια κατανάλωση κρασιού
Με ποια άλλα μέσα αντιμετωπίζεται η στυτική δυσλειτουργία εκτός από τη διατροφή;
Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι η διατροφή που βασίζεται σε φυτικούς παράγοντας (vegan diet) είναι η πλέον ωφέλιμη για τη στύση. Όμως, συχνά η διατροφή και η άσκηση δεν είναι αρκετοί.
Η θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας σήμερα είναι εφικτή και στην πλειονότητα των περιπτώσεων αποτελεσματική. Η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να αντιμετωπιστεί με τις παρακάτω μεθόδους:
- Φαρμακευτική αγωγή (αναστολείς φωσφοδιεστεράσης-5, ενέσιμοι παράγοντες)
- Υποκατάσταση τεστοστερόνης (σε περιπτώσεις έλλειψης τεστοστερόνης)
- Κρουστικά κύματα χαμηλής έντασης (Low Intensity Shockwave Therapy, LiST)
- Τοποθέτηση πεϊκής πρόθεσης
Σε κάθε περίπτωση, η διαγνωστική διερεύνηση της στυτικής δυσλειτουργίας είναι απαραίτητη, καθώς μπορεί να οφείλεται ή να σχετίζεται με άλλα προβλήματα υγείας. Το θεραπευτικό πλάνο θα πρέπει να σχεδιάζεται από έναν έμπειρο Ανδρολόγο, επομένως οι ασθενείς δεν θα πρέπει να πειραματίζονται αναζητώντας μόνοι τους κάποια θεραπεία, που συχνά είναι αμφιβόλου αποτελεσματικότητας και με κινδύνους για την υγεία.
Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με τον έμπειρο Χειρουργό Ουρολόγο – Ανδρολόγο Δρ. Ιωάννη Ζούμπο. Η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να θεραπευτεί με επιτυχία, αλλά θα πρέπει να συστήνεται πάντα από έναν Ουρολόγο-Ανδρολόγο με εξειδίκευση στις σεξουαλικές διαταραχές.