Αλλαγές στην καθημερινότητα που συμβάλλουν στην πρόληψη και αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας

ΕΝΟΤΗΤΕΣ


    Οι καρδιαγγειακές παθήσεις αποτελούν στις μέρες μας την πιο συχνή αιτία στυτικής δυσλειτουργίας (ΣΔ). Οι παθήσεις αυτές σχετίζονται στενά με το σύγχρονο τρόπο ζωής, που χαρακτηρίζεται από μειωμένη σωματική δραστηριότητα και αυξημένη πρόσληψη τροφών υψηλής θερμιδικής αξίας . Για το λόγο αυτό, το πρώτο βήμα για τη θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας είναι η αλλαγή του τρόπου ζωής, με έμφαση στην αναγνώριση και τροποποίηση δυνητικά αναστρέψιμων παραγόντων κινδύνου, καθώς και η εκπαίδευση και συμβουλευτική καθοδήγηση του ασθενή και της σεξουαλικής συντρόφου.

    Παράγοντες κινδύνου

    Οι παρακάτω καταστάσεις αποτελούν παράγοντες κινδύνου όχι μόνο για την εμφάνιση στυτικής λειτουργίας, αλλά και καρδιαγγειακών νοσημάτων:

    • παχυσαρκία
    • καθιστική ζωή-έλλειψη άσκησης
    • κάπνισμα
    • σακχαρώδης διαβήτης
    • υπερλιπιδαιμία
    • αρτηριακή υπέρταση
    • συμπτώματα ούρησης

    Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στην απώλεια βάρους και την άσκηση, διότι μπορούν να παίζουν καθοριστικό ρόλο στη ρύθμιση του σακχάρου, της πίεσης και των λιπιδίων, δρώντας καταλυτικά στη διόρθωση των προβλημάτων στύσης.

    Στυτική δυσλειτουργία και αλλαγές στον τρόπο ζωής

    Οι ακόλουθες αλλαγές στην καθημερινή σας ζωή μπορούν να έχουν μια πολύ θετική επίδραση στη στυτική λειτουργία:

    Τρώτε με μέτρο και υγιεινά

    Η υπερφαγία και η συστηματική κατανάλωση ανθυγιεινών τροφών (ζάχαρη, κορεσμένα λίπη, επεξεργασμένη τροφή) επηρεάζει πολύ αρνητικά τον οργανισμό σε βάθος χρόνου. Η αρτηριακή πίεση σταδιακά αυξάνεται, όπως επίσης τα λιπίδια και το σάκχαρο στο αίμα, με τελικό αποτέλεσμα τη σκλήρυνση και το φράξιμο των αγγείων στο πέος, στην καρδιά και αλλού. Η υγιεινή διατροφή μπορεί να αποτρέψει τα φαινόμενα αυτά και να βελτιώσει τη ροή του αίματος σε ολόκληρο το σώμα, συμπεριλαμβανομένου και του πέους. Προσπαθήστε να μειώσετε τα λίπη και τη ζάχαρη και να προσθέσετε περισσότερα φρούτα και λαχανικά στη διατροφή σας. Ο έλεγχος του σωματικού βάρους μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στη βελτίωση της στύσης σας.

    Ασκηθείτε τακτικά

    Η προσθήκη μόλις 30 λεπτών άσκησης πέντε φορές την εβδομάδα μπορεί να έχει πολύ θετικές επιπτώσεις όχι μόνο στη στύση, αλλά και την ερωτική επιθυμία. Η τακτική άσκηση επίσης βελτιώνει την ψυχική διάθεση, τη σωματική αντοχή και την εικόνα του σώματος που τονώνουν την αυτοπεποίθηση και την ερωτική προσέγγιση του άνδρα.

    Κόψτε το κάπνισμα

    Είναι ευρέως γνωστό ότι οι άνδρες που καπνίζουν έχουν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης στυτικής δυσλειτουργίας. Οι νέοι βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο, ο κίνδυνος πολλαπλασιάζεται ακόμη περισσότερο στους βαρείς καπνιστές. Τα άτομα που κόβουν το κάπνισμα πριν τη μέση ηλικία έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να αποφύγουν την εμφάνιση στυτικής δυσλειτουργίας και να αποκαταστήσουν ταχέως τη στύση τους εφόσον έχουν προβλήματα.

    Αντιμετωπίστε θέματα άγχους και σχέσεων

    Το άγχος μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη σεξουαλική υγεία ενός άνδρα. Η δυσαρέσκεια και ο θυμός σε μια σχέση μπορούν επίσης να συμβάλουν στην αδυναμία στύσης. Μιλήστε για τα προβλήματά σας με τη σύντροφό σας ή ακόμα και με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας.

    Προσέξτε φάρμακά και ουσίες

    Ορισμένα φάρμακα όπως αντιϋπερτασικά (β-αποκλειστές, διουρητικά), αντικαταθλιπτικά (SSRI), αντιψυχωσικά και ναρκωτικά μπορεί να προκαλέσουν στυτική δυσλειτουργία, αλλά και μειωμένη ερωτική διάθεση. Μιλήστε στο θεράποντα γιατρό σας για το πρόβλημα της στύσης, ώστε να ελέγξει τα φάρμακά σας και να τροποποιήσει ανάλογα την αγωγή. Μερικές φορές απαιτείται μείωση της δόσης ή αλλαγή σε διαφορετική κατηγορία για την αποκατάσταση της σεξουαλικής λειτουργίας.

    Παραμείνετε σεξουαλικά δραστήριοι

    Η μοναξιά και η μακρά αποχή από το σεξ μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια του ερωτικού ενδιαφέροντος και ατροφία του στυτικού ιστού. H υπερέκθεση στο διαδικτυακό πορνογραφικό υλικό έχει συσχετιστεί με μείωση της αυτοεκτίμησης του άνδρα και μείωση της ικανότητάς του να διεγερθεί ερωτικά και να διατηρήσει τη στύση του.

    Η στύση αποτελεί το βαρόμετρο της καρδιαγγειακής υγείας του άνδρα. Έτσι λοιπόν η εμφάνιση προβλημάτων στύσης, ιδιαίτερα σε άνδρες άνω των 40 ετών, θα πρέπει πάντοτε να διερευνώνται από τον ειδικό ανδρολόγο. Ο εντοπισμός και η αντιμετώπιση των αιτιών του προβλήματος μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη ίαση, αλλά και πρόληψη σοβαρότερων προβλημάτων με την καρδιά και τα αγγεία μέσα στα επόμενα 5 χρόνια. Η αλλαγή του τρόπου ζωής είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για τη θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας, παρέχοντας πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό πάντα να λαμβάνετε την σωστή καθοδήγηση από εξειδικευμένο ιατρό. Επικοινωνήστε με τον Χειρουργό Ουρολόγο-Ανδρολόγο Δρ Ιωάννη Ζούμπο για τη διάγνωση του προβλήματός σας και ένα εξατομικευμένο πλάνο θεραπείας.

    ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
    ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ