Αιματουρία
ΕΝΟΤΗΤΕΣ
Η αιματουρία ή η εμφάνιση αίματος στα ούρα είναι μια κατάσταση που πάντοτε χρήζει ιατρικού ελέγχου, είτε είναι μακροσκοπική (δηλαδή ορατή δια γυμνού οφθαλμού), είτε μικροσκοπική (δηλαδή ανιχνεύσιμη σε μικροσκοπική ανάλυση των ούρων). Να σημειωθεί ότι τα ούρα μπορεί να χρωματιστούν κόκκινα ή πορτοκαλί είτε λόγω κατανάλωσης συγκεκριμένων τροφών, όπως λ.χ. τα παντζάρια, είτε λόγω λήψης φαρμάκων (π.χ. ριφαμπικίνη). Ας μην ξεχνούμε ότι και η ευρεία κατανάλωση αντιπηκτικών φαρμάκων που αυξάνουν το χρόνο προθρομβίνης (π.χ. ασενοκουμαρόλη) μπορεί να προδιαθέσει σε αυτόματες αιμορραγίες από διάφορα όργανα, μεταξύ αυτών και του ουροποιητικού συστήματος.
Όταν ένα άτομο ηλικίας άνω των 60 ετών αιτιάται αιματουρία, ιδίως αν είναι διαλείπουσα και δεν συνοδεύεται από άλλες ενοχλήσεις, θα πρέπει να διερευνηθεί λεπτομερώς από τον ειδικό Ουρολόγο για την ύπαρξη κάποιας μορφής ουρογεννητικού καρκίνου, συνηθέστερα στην ουροδόχο κύστη ή το νεφρό. Σε νεότερες ηλικίες οι αιτίες συνήθως είναι καλοήθεις. Όταν η αιματουρία συνοδεύεται από έντονο πόνο ή καύσο στην ούρηση, συχνουρία ή και πυρετό τυπικά οφείλεται σε ουρολοίμωξη και υποχωρεί γρήγορα με τη χορήγηση αντιβιωτικών. Όταν η αιματουρία συνοδεύει ισχυρό πόνο στα νεφρά (κωλικός νεφρού), συνηθέστατα είναι αποτέλεσμα ουρολιθίασης (πέτρας) και υποχωρεί με την αποβολή ή την αντιμετώπιση του λίθου (π.χ. λιθοθρυψία, ενδοσκοπική αφαίρεση). Σε πολύ νεαρά άτομα, κάτω των 30-35 ετών, η αιματουρία μπορεί να οφείλεται και σε παθήσεις του νεφρικού σπειράματος, οπότε είναι απαραίτητη η εκτίμησή του από ειδικό Νεφρολόγο.
Μικροσκοπική ανάλυση των ούρων
Η πρώτη και σημαντικότερη διαγνωστική εξέταση είναι η μικροσκοπική ανάλυση των ούρων (γενική ούρων), καθώς και η καλλιέργεια των ούρων εφόσον υπάρχουν και δυσουρικά ενοχλήματα. Η απεικόνιση με υπερηχογράφημα ουροποιητικού οφείλει να διενεργείται σε κάθε περίπτωση, ακόμη και αν η διάγνωση είναι πολύ προφανής (π.χ. ουρολοίμωξη). Για την περαιτέρω διερεύνηση της αιματουρίας, ιδίως επί υποψίας όγκων, ο ασθενής θα πρέπει να υποβληθεί σε αξονική τομογραφία κοιλίας με σκιαγραφικό, καθώς και σε κυστεοσκόπηση, δηλαδή επισκόπηση του εσωτερικού της κύστης με ειδικό εύκαμπτο ενδοσκόπιο. Η κυστεοσκόπηση μπορεί να αναδείξει μικρούς όγκους ή επίπεδες βλάβες που δεν είναι εμφανείς με τις απεικονιστικές εξετάσεις. Μπορεί επίσης να χρειαστούν ειδικές αιματολογικές εξετάσεις ή και κυτταρολογικές αναλύσεις των ούρων προκειμένου να τεθεί η τελική διάγνωση. Σε κάποιες περιπτώσεις ο Ουρολόγος θα χρειαστεί να λάβει βιοψίες του οργάνου προκειμένου να επιβεβαιώσει τη διάγνωση.
Αντιμετώπιση
Η αντιμετώπιση της αιματουρίας είναι ανάλογη του αιτίου που την προκαλεί. Πάντοτε συνιστάται η κατανάλωση άφθονων υγρών, ώστε να μη δημιουργηθούν πήγματα αίματος στην κύστη. Σε αυτή την περίπτωση, που συνήθως είναι αποτέλεσμα αθρόας αιματουρίας, το άτομο μπορεί να αδυνατεί να ουρήσει (επίσχεση ούρων). Εδώ η αντιμετώπιση είναι επείγουσα και συνίσταται στον καθετηριασμό της κύστης, έκπλυση αυτής και εκκένωση των αιματοπηγμάτων. Αν ο Ουρολόγος εντοπίσει κάποιον όγκο της ουροδόχου κύστης ή του νεφρού θα προχωρήσει σε χειρουργική επέμβαση στο όργανο που πάσχει, ώστε να αφαιρέσει την καρκινική βλάβη. Στην ουροδόχο κύστη οι επεμβάσεις γίνονται μέσω της ουρήθρας (διουρηθρικά), ενώ στο νεφρό με σύγχρονες λαπαροσκοπικές ή ρομποτικά υποβοηθούμενες επεμβάσεις.
Καλέστε τον χειρουργό ουρολόγο – ανδρολόγο Dr.Ι. Ζούμπο στο 2310 915 999 για να κλείσετε ραντεβού, να συζητήσουμε το ζήτημα που σας απασχολεί και να σας προτείνει την ενδεδειγμένη θεραπεία και λύση!