Στυτική δυσλειτουργία στα 40

ΕΝΟΤΗΤΕΣ


    Η στυτική δυσλειτουργία  γίνεται ολοένα και συχνότερο πρόβλημα καθώς ο άνδρα μεγαλώνει. Υπολογίζεται ότι περίπου το 40% των σαραντάρηδων εμφανίζουν ήπια ή μέτριας βαρύτητας προβλήματα στην επίτευξη και διατήρηση της στύσης. Το αίτια μπορεί να είναι ποικίλα, όπως στρες, προβλήματα σχέσεων, υποκείμενα προβλήματα υγείας και ο τρόπος ζωής.

    Η εμφάνιση στυτικής δυσλειτουργίας στα 40 είναι ένα ανησυχητικό φαινόμενο που πρέπει πάντοτε να διερευνάται από τον Ανδρολόγο, έναν Ουρολόγο με εξειδίκευση στις σεξουαλικές διαταραχές. Ο κυριότερος λόγος: μπορεί να αποτελεί πρώιμο, προειδοποιητικό σύμπτωμα ενός σημαντικού νοσήματος που είναι γνωστό ως καρδιαγγειακή νόσος. Η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να θεραπευθεί με απόλυτη επιτυχία και γι’ αυτό κάθε άνδρας με παρόμοια προβλήματα πρέπει να αναζητά ιατρική βοήθεια και να μην υποφέρει σιωπηλά. Το σεξ με τη σύντροφό μας στα 40, αλλά και σε πολύ μεγαλύτερη ηλικία, μπορεί να είναι ακόμη εξαιρετικό!

    Όταν ο άνδρας εισέρχεται στην πέμπτη δεκαετία της ζωής, η καθημερινότητα του συχνά είναι έντονη και γεμάτη στρες. Η καριέρα βρίσκεται συνήθως σε κρίσιμο σημείο και συχνά χαρακτηρίζεται από επαγγελματική άνοδο αλλά και απρόοπτες αρνητικές εξελίξεις που την ανακόπτουν. Η μακροχρόνια σχέση με τη σύζυγο ή τη σύντροφο μπορεί να αντιμετωπίζει δυσκολίες ή να διέρχεται κάποια κρίση. Η απόκτηση παιδιών, που χρειάζονται διαρκή φροντίδα και υποστήριξη, συχνά δημιουργεί επιπλέον εμπόδια στη σεξουαλική ζωή. Η διάθεση για σεξ μπορεί να είναι και αυτή μειωμένη δυσκολεύοντας ακόμη περισσότερο τη στύση.

    Η στυτική δυσλειτουργία, συνήθως σε ήπια ή μέτρια μορφή, ταλαιπωρεί σχεδόν το 40% των ανδρών 40-50 ετών και το ποσοστό αυτό αυξάνεται κατά περίπου 10% ανά δεκαετία της ζωής. Ως στυτική δυσλειτουργία θεωρείται η επαναλαμβανόμενη αδυναμία επίτευξης και διατήρησης στύσης ικανής για σεξουαλική πράξη. Η ακριβής εκτίμηση της συχνότητας της στυτικής δυσλειτουργίας είναι γενικά δύσκολη. Ένας σημαντικός λόγος είναι ότι οι άνδρες από ντροπή δε συζητούν ανοικτά αυτό το ζήτημα. Ένας άλλος λόγος είναι ότι το πρόβλημα δε γίνεται αισθητό με τον ίδιο τρόπο: ορισμένοι (κυρίως νεότεροι) άνδρες πανικοβάλλονται και θεωρούν ως στυτική δυσλειτουργία ακόμη και ένα μεμονωμένο επεισόδιο κακής στύσης, ενώ άλλοι φθάνουν να ανησυχούν μετά από μια μακρά περίοδο εμμένουσας σεξουαλικής δυσλειτουργίας συχνά αποδίδοντας το πρόβλημα στην ηλικία ή σε ψυχολογικούς λόγους.

    Τα αγγειακά προβλήματα είναι η συχνότερη αιτία

    Κεντρικό ρόλο σε ότι αφορά τα αγγεία του πέους παίζει η αθηροσκλήρυνση, δηλαδή η απώλεια ελαστικότητας του τοιχώματος των αρτηριών λόγω εναπόθεσης σκληρών αθηρωματικών πλακών. Οι αθηρωματικές πλάκες ή αθηρώματα αποτελούνται από χοληστερόλη και συσσωρεύονται στις αρτηρίες, προκαλώντας στένωση του αυλού τους, σκλήρυνση του τοιχώματος και θρομβώσεις, με τελικό αποτέλεσμα τον περιορισμό της αιματικής ροής. Οι θρομβωμένες αρτηρίες μπορεί να προκαλέσουν τόσο στυτική δυσλειτουργία όσο και καρδιαγγειακή νόσο.  Επειδή η ύπαρξη θρομβωμένων αγγείων σε ένα όργανο του σώματος είναι πιθανό να υποδηλώνει τη ύπαρξη θρομβωμένων αγγείων και σε άλλα όργανα, η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να αποτελεί πρώιμη ένδειξη υψηλού καρδιαγγειακού κινδύνου.

    Οι παράγοντες κινδύνου στυτικής δυσλειτουργίας και καρδιαγγειακής νόσου είναι βασικά οι ίδιοι. Μεταξύ αυτών οι κυριότεροι είναι τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, η υψηλή αρτηριακή πίεση, η έλλειψη σωματικής άσκησης, η παχυσαρκία, το κάπνισμα, ο σακχαρώδης διαβήτης και η ηλικία.

    Καθώς ο άνδρας γηράσκει, ο κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου και στυτικής δυσλειτουργίας αυξάνεται. Ωστόσο, στη δεκαετία των 40 δεν είναι συνήθη φαινόμενα. Μελέτες έδειξαν ότι ένας άνδρας που διανύει την τέταρτη δεκαετία της ζωής και δεν έχει προβλήματα στύσης, εμφανίζει πολύ χαμηλό κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Πιο συγκεκριμένα έχει πιθανότητα κάτω του 1% να εμφανίζει στενωμένα στεφανιαία αγγεία. Όμως, ένας 40αρης άνδρας με στυτική δυσλειτουργία έχει 50 φορές υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου σε σχέση με έναν συνομήλικό του χωρίς προβλήματα στύσης. Σε παρόμοιους ασθενείς, η στυτική δυσλειτουργία σηματοδοτεί την πιθανότητα πρώιμης καρδιαγγειακής νόσου.

    Ένας άνδρας με στυτική δυσλειτουργία που διανύει την 4η ή 5η δεκαετία της ζωής πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθεί έναν Ανδρολόγο, δηλαδή έναν Ουρολόγο με εξειδίκευση στις σεξουαλικές διαταραχές. Για την ορθή εκτίμηση του κινδύνου, ο Ανδρολόγος θα λάβει ένα λεπτομερές ιατρικό και ψυχοσεξουαλικό ιστορικό, θα εξετάσει κλινικά και, συνηθέστατα, θα παραπέμψει τον ασθενή για εργαστηριακές εξετάσεις (αιματολογικές, βιοχημικές, ορμονολογικές) προκειμένου να ελέγξει τον ασθενή για υποκείμενα νοσήματα.

    Σε πολύ επιλεγμένες περιπτώσεις, ο Ανδρολόγος θα υποβάλλει τον ασθενή σε αιμοδυναμικές δοκιμασίες για να διαπιστώσει αν η ροή του αίματος στα αγγεία του πέους είναι φυσιολογική και αν ο μηχανισμός φλεβικής σύγκλεισης λειτουργεί κανονικά. Η εξέταση αυτή είναι το δυναμικό υπερηχογράφημα των αγγείων του πέους (triplex) και διενεργείται μετά από ένεση αγγειοδραστικής ουσίας στο πέος (προσταγλανδίνη Ε1, παπαβερίνη, μίγματα ουσιών) ώστε να προκληθεί στύση.

    Κλειδί για τη θεραπεία οι αλλαγές στον τρόπο ζωής

    Εφόσον ο άνδρας κατανοήσει τον κίνδυνο που διατρέχει, θα πρέπει να συζητήσει με τον Ανδρολόγο τους τρόπους μείωσης του κινδύνου αυτού. Είναι πολύ σημαντικό να γίνουν ουσιαστικές αλλαγές στον τρόπο ζωής: απώλεια βάρους, μεσογειακή δίαιτα (με έμφαση στο ελαιόλαδο, το ψάρι, τα φρούτα και τα λαχανικά), διακοπή του καπνίσματος, περιορισμός του αλκοόλ και τακτική άσκηση.

    Τροποποιώντας τους παράγοντες κινδύνου, ο άνδρας μπορεί να ελαττώσει δραστικά τον καρδιαγγειακό του κίνδυνο και επιπλέον να βελτιώσει τη στυτική λειτουργία του. Για παράδειγμα, δεδομένου ότι η παχυσαρκία είναι παράγοντας κινδύνου τόσο για καρδιαγγειακή νόσο, όσο και για στυτική δυσλειτουργία, η ρύθμιση του σωματικού βάρους με δίαιτα και άσκηση έχει βρεθεί ότι αμβλύνει τα συμπτώματα της στυτικής δυσλειτουργίας. Επιπλέον, ιδιαίτερα η μείωση της περιμέτρου της μέσης, έχει φανεί ότι βελτιώνει και την ερωτική διάθεση, διότι οδηγεί σε αύξηση της παραγωγής τεστοστερόνης.

    Στους περισσότερους άνδρες, ο κίνδυνος εμφράγματος και στεφανιαίας νόσου μπορεί να μειωθεί σημαντικά, μέσα σε λίγα μόλις χρόνια, αρκεί να επιτύχουν να ελέγξουν τους παράγοντες κινδύνου. Πρόδρομες μελέτες έχουν δείξει ότι το ίδιο ισχύει και για τη στυτική δυσλειτουργία. Η επιτυχής αλλαγή του τρόπου ζωής με τακτική άσκηση, υγιεινή διατροφή, ρύθμιση του σακχάρου και διακοπή καπνίσματος μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης στυτικής δυσλειτουργίας.

    Τα αγγειακά προβλήματα μπορούν να διορθωθούν!

    Η εισαγωγή των από του στόματος φαρμακευτικών παραγόντων (αναστολείς φωσφοδιεστεράσης-5) στα τέλη της δεκαετίας του ‘90 έφερε πραγματική επανάσταση στη θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας. Με υψηλή αποτελεσματικότητα και άριστο προφίλ ασφάλειας, τα φάρμακα από το στόμα (σιλδεναφίλη, ταδαλαφίλη, βαρδεναφίλη, αβαναφίλη, ουδεναφίλη) αποτελούν πλέον την πρώτη γραμμή θεραπείας.

    Μολαταύτα, τα φάρμακα δεν επιλύουν κανένα πρόβλημα. Λειτουργούν πυροσβεστικά, προσφέροντας συμπτωματική ανακούφιση και ενισχύοντας την αυτοπεποίθηση του ατόμου. Τα αθηρωσκληρωτικά ή θρομβωμένα αγγεία του πέους εξακολουθούν να δυσλειτουργούν και οι βλάβες τους συνεχίζουν να εξελίσσονται.

    Υπάρχει τρόπος αυτό να αλλάξει; Ναι, υπάρχει!

    Με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας είναι δυνατόν να δημιουργήσουμε νέα και υγιή αιμοφόρα αγγεία στο πέος (νεοαγγειογένεση), αλλά και να επανορθώσουμε ήδη υπάρχουσες τοιχωματικές βλάβες μέσω της ενεργοποίησης των βλαστοκυττάρων. Αναδομώντας ουσιαστικά τα αγγεία του πέους είναι δυνατό να επιτύχουμε αύξηση της αιματικής ροής κατά τη διάρκεια της στύσης με φυσικό και αυθόρμητο τρόπο, χωρίς την ανάγκη λήψης φαρμάκων και χωρίς καμία ανεπιθύμητη ενέργεια. Η καινοτόμος αυτή τεχνολογία είναι γνωστή ως κρουστικά κύματα χαμηλής έντασης και είναι εδώ και λίγα χρόνια διαθέσιμη και στη χώρα μας. Μετά από δεκάδες κλινικές μελέτες σε χιλιάδες ασθενείς, η θεραπεία με κρουστικά κύματα έλαβε την ψήφο εμπιστοσύνης της ιατρικής κοινότητας, διεκδικώντας τον τίτλο της μοναδικής μέχρι σήμερα πραγματικής «θεραπείας», και όχι απλά αντιμετώπισης, της στυτικής δυσλειτουργίας.

     

    Δεν ψωνίζουμε φάρμακα, αλλά επισκεπτόμαστε τον Ανδρολόγο

    Οι άνδρες που εμφανίζουν στυτική δυσλειτουργία, ανεξαρτήτως ηλικίας, πρέπει να έχουν κατά νου ότι το πρόβλημα της στύσης μπορεί να δηλώνει ακόμη και πλήρη απόφραξη των αγγείων τους. Επειδή τα αγγεία του πέους έχουν πολύ μικρότερη διάμετρο από τα στεφανιαία αγγεία της καρδιάς, τα συμπτώματα της αθηροσκλήρυνσης μπορεί αρχικά να εκδηλωθούν ως προβλήματα στύσης και μάλιστα να προηγηθούν των καρδιακών ενοχλήσεων κατά 3-5 έτη, σύμφωνα με δημοσιευμένες μελέτες.

    Αν λοιπόν ένας 40άρης άνδρας εμφανίζει στυτική δυσλειτουργία, ακόμη κι αν είναι ήπιας μορφής ή σποραδική, δεν πρέπει περιμένει μέχρι η κατάσταση να φτάσει στο απροχώρητο. Η επίσκεψη στον Ανδρολόγο είναι το απαραίτητο πρώτο βήμα για τον έλεγχο της αγγειακής κατάστασης του πέους, ενώ οπωσδήποτε συστήνεται και ο καρδιολογικός έλεγχος. Η ανακάλυψη υποκείμενης παθολογίας στα αγγεία ή την καρδιά, όπως υπέρτασης, αρρυθμιών, ακόμη και στεφανιαίας νόσου, έχει τεράστια σημασία διότι δίνει την ευκαιρία έγκαιρης αντιμετώπισης πριν τα πράγματα γίνουν σοβαρά. Με την κατάλληλη αντιμετώπιση είναι σχεδόν σίγουρο πως θα υπάρξει σημαντική βελτίωση της στυτικής δυσλειτουργίας και της ποιότητας ζωής γενικότερα.

    Όσοι, όμως, άνδρες από τα 40 τους απλά «ψωνίζουν» φάρμακα από φαρμακεία ή το Internet χωρίς ποτέ να έχουν εκτιμηθεί και ενημερωθεί από τους ειδικούς, χάνουν τη μεγάλη ευκαιρία να επιλύσουν το πρόβλημα τους και να συνεχίσουν να απολαμβάνουν ποιοτικό σεξ μέχρι μια πολύ μεγαλύτερη ηλικία. Ουσιαστικά διαιωνίζουν τη σεξουαλική τους δυσλειτουργικότητα, διολισθαίνοντας αργά αλλά σταθερά σε χειρότερη κατάσταση. Όταν κάποια στιγμή τα φάρμακα θα πάψουν να έχουν αποτέλεσμα, τα πράγματα δε θα είναι καθόλου εύκολα. Εφόσον οι βλάβες των αγγείων επιδεινωθούν σημαντικά, είναι πολύ δύσκολη η αναστροφή τους με τις αναγεννητικές θεραπείες, όπως τα κρουστικά κύματα χαμηλής έντασης. Σε αυτούς τους άνδρες θα προσφερθούν πιο επεμβατικές και λιγότερο «φιλικές» θεραπευτικές επιλογές, όπως οι ενέσεις ουσιών στο πέος και η χειρουργική τοποθέτηση πεϊκής πρόθεσης.

    ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
    ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ