Διαβήτης & Σεξ: Τι πρέπει να γνωρίζουμε;

ΕΝΟΤΗΤΕΣ


    Ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί μια χρόνια νόσο, η οποία μπορεί να επηρεάσει έντονα και πολύπλευρα την ερωτική ζωή του πάσχοντος. Τα σεξουαλικά προβλήματα εμφανίζονται  συχνά στην κλινική διαδρομή της νόσου, οπότε και ταλαιπωρούν έναν πολύ μεγάλο αριθμό ασθενών. Συμβαίνουν τόσο σε άνδρες όσο και γυναίκες, είναι όμως πολύ εμφανέστερα στους άνδρες.
    Η εμφάνιση σεξουαλικών διαταραχών είναι συχνότερη σε διαβητικούς με νόσο που διατρέχει για διάστημα μεγαλύτερο των 10 ετών και όπου η ρύθμιση του διαβήτη δεν είναι καλή. Βασική αιτία των διαταραχών αυτών είναι όχι μόνο η εγκατάσταση αγγειοπάθειας και νευροπάθειας, αλλά και ορμονικές διαταραχές (υπογοναδισμός) και ανεπιθύμητες ενέργειες των λαμβανόμενων φαρμάκων. Επιπλέον, ο διαβήτης μπορεί να συνυπάρχει με άλλα προβλήματα υγείας που επηρεάζουν εξίσου τη σεξουαλική ζωή, όπως π.χ. καρδιολογικά προβλήματα, υψηλή αρτηριακή πίεση, υπερλιπιδαιμία και παχυσαρκία.

    Διαβήτης & Σεξ για τους άνδρες

    Ένα μεγάλο ποσοστό διαβητικών ανδρών, που ξεπερνά το 50%, παρουσιάζει διάφορες σεξουαλικές δυσλειτουργίες. Η νόσος καταρχήν προκαλεί μείωση των επιπέδων τεστοστερόνης (υπογοναδισμό) με επακόλουθο τη μείωση της ερωτικής επιθυμίας (λίμπιντο). Κυρίως όμως εμφανίζεται με διαταραχές στη στύση (στυτική δυσλειτουργία) και συχνά κακή ανταπόκριση στα φάρμακα από το στόμα για την αντιμετώπισή της. Οι διαβητικοί ασθενείς έχουν υψηλή πιθανότητα εμφάνισης κάμψης πέους (νόσου Peyronie) καθώς και παλίνδρομη εκσπερμάτιση, κατά την οποία το σπέρμα δεν εκτοξεύεται αλλά γυρίζει προς την ουροδόχο κύστη. Οι πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη έχουν συχνά προβλήματα αισθητικότητας στο πέος, που μπορεί να δυσχεραίνουν την εκσπερμάτιση και τη στύση, ενώ συχνά εμφανίζουν και ουρογεννητικές λοιμώξεις (προστατίτιδα, επιδιδυμίτιδα).

    Άνδρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα στη στύση θα πρέπει πάντα να ελέγχονται για σακχαρώδη διαβήτη. Συχνά, ιδίως νέοι ασθενείς, δε γνωρίζουν ότι πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη και η νόσος τους ανακαλύπτεται κατά τη διαγνωστική διερεύνηση του προβλήματος της στύσης.

    Οι κυριότερες αιτίες εμφάνισης των σεξουαλικών προβλημάτων είναι:

    • Βλάβες στα νεύρα (περιφερική νευροπάθεια)
    • Βλάβες σε αγγεία (μικροαγγειοπάθεια)
    • Υπολειτουργία όρχεων (υπογοναδισμός)
    • Λήψη φαρμάκων
    • Παχυσαρκία

    Διαβήτης & Σεξ για τις γυναίκες

    Λόγω του διαβήτη προβλήματα μπορεί να προκύψουν και στη σεξουαλική ζωή των γυναικών. Σε αντίθεση με τους άνδρες, στη γυναίκα τα συμπτώματα δεν είναι πάντα έντονα και εμφανή. Οι επιπτώσεις της νόσου αφορούν κυρίως στη διέγερση και την αίσθηση στη γενετήσια περιοχή, αλλά να επηρεάσουν και τον οργασμό. Οι βλάβες στα νεύρα μπορούν να προκαλέσουν δυσλειτουργία στη σεξουαλική διέγερση και ξηρότητα στον κόλπο. Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα η γυναίκα να έχει μειωμένη ερωτική επιθυμία και διάθεση ή και να αποφεύγει τη σεξουαλική πράξη. Η νόσος μπορεί να προκαλέσει βλάβες και στο ουροποιητικό σύστημα. Οι γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν μικρή ακράτεια ούρων κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης ή του οργασμού (κλιμακτουρία).

    Επιπλέον, γυναίκες με διαβήτη εκδηλώνουν πιο εύκολα λοιμώξεις στο ουροποιητικό σύστημα (ουρολοιμώξεις) και στον κόλπο (κολπίτιδες). Οι λοιμώξεις επηρεάζουν τη σεξουαλική ζωή, καθώς λόγω της ενόχλησης και του πόνου μειώνεται η σεξουαλική επιθυμία. Συχνές ουρολοιμώξεις πρέπει να προβληματίσουν τις γυναίκες γιατί μπορεί να αποτελούν το πρώτο σύμπτωμα με το οποίο κάνει την εμφάνιση του ο σακχαρώδης διαβήτης.

    Διαβήτης & Σεξ: Αντιμετώπιση

    Η καλύτερη θεραπεία των επιπτώσεων του σακχαρώδη διαβήτη στη σεξουαλική ζωή είναι η πρόληψή τους. Αυτό εξασφαλίζεται με τη σωστή μακροπρόθεσμη ρύθμιση της νόσου, αλλά και την αποτελεσματική αντιμετώπιση των όποιων καρδιαγγειακών επιπλοκών της. Η θεραπεία των σεξουαλικών δυσλειτουργιών που επιφέρει ο σακχαρώδης διαβήτης είναι εφικτή. Η κλιμάκωση των θεραπευτικών παρεμβάσεων είναι συναρτημένη με τη βαρύτητα της σεξουαλικής δυσλειτουργίας που ταλαιπωρεί το άτομο, αλλά και της γενικότερης κατάστασης της νόσου και της υγείας του ατόμου.

    Οι παρεμβάσεις που αφορούν τον τρόπο ζωής είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της θεραπείας. Η σωστή διατροφή, με πολλά και μικρά γεύματα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, είναι εκ των ουκ άνευ. Η τακτική άσκηση, συνδυάζοντας αεροβική γυμναστική αλλά και ήπια φόρτιση με βάρη, μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στη σωστή ρύθμιση του σακχάρου και στη βελτίωση της λειτουργίας των όρχεων και των επιπέδων τεστοστερόνης. Η απώλεια βάρους είναι ένα κομβικό ζήτημα, καθώς επίσης και η διακοπή του καπνίσματος. Η ψυχοσεξουαλική συμβουλευτική αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της ελάφρυνσης της ψυχικής επιβάρυνσης που συνοδεύει όχι μόνο τις σεξουαλικές δυσλειτουργίες, αλλά και το ίδιο το χρόνιο νόσημα. Η ρύθμιση των υπολοίπων παραγόντων κινδύνου, όπως π.χ. η υπέρταση, η υπερλιπιδαιμία, καρδιακά προβλήματα, εξασφαλίζει ένα ακόμη καλύτερο θεραπευτικό αποτέλεσμα.

    Στους άνδρες, το πρώτο βήμα στην αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας, που αποτελεί και τη συχνότερη σεξουαλική διαταραχή των διαβητικών, είναι τα φάρμακα από το στόμα. Σε αυτό το στάδιο, ή εάν η ανταπόκριση στα φάρμακα αρχίζει να χάνεται, σημαντικό όφελος μπορεί να ληφθεί από τη θεραπεία με κρουστικά κύματα χαμηλής έντασης, σε συνδυασμό με τη φαρμακευτική αγωγή αλλά και τις αντλίες κενού. Οι ενδοσηραγγώδεις ενέσεις αγγειοδραστικών ουσιών στο πέος αποτελούν τη δεύτερη γραμμή θεραπείας, εφόσον τα περιθώρια φαρμακευτικής αγωγής από του στόματος έχουν εξαντληθεί. Η αποτελεσματικότητα της θεραπείας αυτής είναι υψηλή, ωστόσο δε γίνεται πάντοτε καλά ανεκτή από τους ασθενείς. Η χειρουργική τοποθέτηση πεϊκής πρόθεσης εφαρμόζεται συνήθως σε νέους ασθενείς, όπου κάθε άλλη λύση έχει αποτύχει.

    Η αναπλήρωση τεστοστερόνης στους υπογοναδικούς διαβητικούς είναι εξαιρετικά ωφέλιμη όχι μόνο για την βελτίωση της ερωτικής διάθεσης, αλλά διότι επίσης βελτιώνει την ανταπόκριση στα φάρμακα για τη στυτική δυσλειτουργία και έχει ευεργετική επίδραση στη γενικότερη υγεία του ατόμου και την ποιότητα ζωής. Η νόσος του Peyronie και οι διαταραχές εκσπερμάτισης που συχνά συνυπάρχουν μπορεί να καταστήσουν δυσκολότερη την αντιμετώπιση του ασθενή και υπογραμμίζουν την ανάγκη συνολικής αντιμετώπισης της κατάστασης από έμπειρο Ανδρολόγο-Ουρολόγο και ιατρική υποστηρικτική ομάδα.

    Η γυναικεία σεξουαλική δυσλειτουργία αντιμετωπίζεται με τις ίδιες γενικές κατευθύνσεις όπως και στον άνδρα. Η έμφαση δίνεται στον έλεγχο της νόσου, την αλλαγή του τρόπου ζωής και την κατάλληλη αντιμετώπιση των συνοδών προβλημάτων υγείας. Τοπικά μέτρα όπως η κολπική εφαρμογή λιπαντικών gels, καθώς και κρεμών οιστρογόνων μπορεί να βοηθήσουν σε θέματα κολπικής ξηρότητας και ουρολοιμώξεων. Οι φαρμακευτικές θεραπείες από το στόμα έχουν πτωχά αποτελέσματα. Το μέλλον στρέφεται προς τις διάφορες συσκευές ενεργειακής θεραπείας, όπως τα κολπικά lasers, οι ραδιοσυχνότητες και προσφάτως τα κρουστικά κύματα χαμηλής έντασης.

    Οι πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη οφείλουν να γνωρίζουν ότι η καλή ρύθμιση της νόσου είναι το κλειδί για μια υγιή σεξουαλική ζωή. Η σεξουαλική δυσλειτουργία τόσο στους άνδρες, όσο και στις γυναίκες μπορεί να αντιμετωπιστεί επιτυχώς, εφόσον ο/η ασθενής απευθυνθεί έγκαιρα σε ειδικό ιατρό μιλώντας ανοικτά για το πρόβλημά του.

    Απευθυνθείτε στον Δρ. Ιωάννη Ζούμπο, Χειρουργό Ουρολόγο – Ανδρολόγο για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα σεξουαλικά προβλήματα που προκαλεί ο διαβήτης, αλλά και όλες τις σύγχρονες μεθόδους διάγνωσης και αντιμετώπισής τους.

    ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
    ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ