Αφρός Στα Ούρα: Πότε Είναι Ανησυχητικός;

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

    Είναι ο αφρός στα ούρα λόγος ανησυχίας;

    Η επίμονη εμφάνιση αφρού στα ούρα είναι κάτι που προκαλεί ανησυχία, αφού μπορεί να αποτελεί πρώιμη ένδειξη νεφρικής βλάβης. Ωστόσο, τα αφρώδη ούρα δεν αποτελούν απαραίτητα σύμπτωμα κάποιας βλάβης στον οργανισμό. Πρόκειται αρκετές φορές για ένα αθώο φαινόμενο που οφείλεται σε μη παθολογικές καταστάσεις.

    Αφρός Στα Ούρα – Υπερπλήρης κύστη

    Όταν δεν πραγματοποιείται η ούρηση τη στιγμή που νιώθουμε πλήρη την κύστη, τότε τα ούρα μπορεί να βγουν με μεγάλη ταχύτητα και να δημιουργήσουν αφρό. Αν ο αφρός αρχίζει να εξαφανίζεται κατά την διάρκεια της ούρησης, τότε δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

    Αφρός Στα Ούρα – Χημική αντίδραση με προϊόντα καθαρισμού

    Υπάρχουν ορισμένα προϊόντα του εμπορίου που μπορεί να προκαλέσουν χημική αντίδραση με τα ούρα με αποτέλεσμα να προκληθεί αφρός στα ούρα. Και σε αυτήν την περίπτωση, ο αφρός σταδιακά θα αρχίσει να εξαφανίζεται, οπότε δεν τίθεται θέμα υγείας.

    Αφυδάτωση

    Η έλλειψη ενυδάτωσης του οργανισμού έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή πιο σκούρων ούρων, με πιο έντονη μυρωδιά. Η πόση 1,5 με 2 λίτρων νερού την ημέρα είναι συνήθως αρκετή για να επανέλθουν τα ούρα στο φυσιολογικό τους χρώμα και οσμή.

    Πότε ο αφρός στα ούρα αποτελεί παθολογικό σύμπτωμα;

    Τα ανθρώπινα ούρα φυσιολογικά δεν περιέχουν λεύκωμα (αλβουμίνη), διότι αυτό δε διέρχεται από το νεφρικό ηθμό (αγγειώδες σπείραμα). Μικρές ποσότητες λευκώματος μπορεί φυσιολογικά να εμφανιστούν στα ούρα μετά από έντονη σωματική άσκηση, υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, έντονη κρεατοφαγία, βαρύ κάπνισμα και απότομη αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

    Η μεγάλη συγκέντρωση λευκώματος στα ούρα (λευκωματουρία ή πρωτεϊνουρία) είναι τυπικό εύρημα νεφροπάθειας. Σε συλλογή ούρων 24 ωρών λευκωματουρία θεωρούμε ότι υφίσταται όταν η συγκέντρωση αλβουμίνης στα ούρα ξεπερνά τα 300 mg, ενώ μικρολευκωματουρία όταν υπερβαίνει τα 30 mg. Οι διαβητικοί ασθενείς είναι εκείνοι που διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο λευκωματουρίας γιαυτό είναι υποχρεωτικό να ελέγχονται και προληπτικά.

    Επίσης, λεύκωμα στα ούρα μπορεί να εμφανιστεί σε περίπτωση ουρολοίμωξης. Στην περίπτωση αυτή τα ούρα είναι θολά και δύσοσμα. Η λευκωματουρία εδώ οφείλεται στο βακτηριακό μεταβολισμό και στην εμφάνιση αίματος στα ούρα. (αιματουρία).

    Όταν τα ούρα μυρίζουν αποτελούν σύμπτωμα κάποιας νόσου;

    Ορισμένες τροφές, συμπληρώματα διατροφής ή φάρμακα, μπορούν να προκαλέσουν έντονη ή και δυσάρεστη οσμή των ούρων. Χαρακτηριστικές τροφές που προκαλούν δυσοσμία των ούρων είναι το κρεμμύδι και τα σπαράγγια. Από τα συμπληρώματα διατροφής αναφέρονται οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ενώ από τα φάρμακα οι σουλφοναμίδες (αντιβιοτικό), ορισμένα αντιδιαβητικά φάρμακα και χημειοθεραπευτικοί παράγοντες.

    Τί σημαίνει όταν τα ούρα είναι σαν κόκα κόλα;

    Τα ούρα παίρνουν το χρώμα της κόκα-κόλα στην περίπτωση νεφρικών παθήσεων όπως οι σπειραματονεφρίτιδες. Επίσης, είναι χαρακτηριστικό της ραβδομυόλυσης, που παρατηρείται μετά από παγίδευση του ατόμου σε ερείπια (σύνδρομο καταχώσεως). Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας παντζαριών, φάβας, μούρων και ραβεντιού μπορεί επίσης προσδώσει στα ούρα ένα ροζέ ή καφεκόκκινο χρώμα.

    ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
    ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ