Στοιχεία επικοινωνίας

Dr.Ιωάννης Απ.Ζούμπος,FEBU
Χειρουργός-Ουρολόγος
Μ. Μπότσαρη 123 & Ιωνίας 68
54453 Κάτω Τούμπα
Θεσσαλονίκη
Τ. +30-2310-915999
F. +30-2310-915009
M. +30-6944-636300

Χαρτης


View Urology.gr in a larger map

GTranslate

Κλείστε το ραντεβού σας online εύκολα και γρήγοραΚλείστε το ραντεβού σας online εύκολα και γρήγορα

Λεύκη Εκτύπωση E-mail

Γράφει η Ζωή Φίκα, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος 

 

Τί είναι;

Η λεύκη είναι μια πάθηση στην οποία περιοχές του δέρματος χάνουν την φυσιολογική τους χρωστική και γίνονται λευκές. Είναι μια συχνή πάθηση και επηρεάζει το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Πού οφείλεται;

Η χρωστική που δίνει το χρώμα στο δέρμα μας είναι η μελανίνη που παράγεται από τα μελανινοκύτταρα. Η αιτία της λεύκης δεν είναι ακόμα απόλυτα γνωστή αλλά πολλοί πιστεύουν ότι στην πάθηση αυτή ο οργανισμός δημιουργεί αντισώματα ενάντια στα δικά του μελανινοκύτταρα και τελικά τα καταστρέφει. Σαν αποτέλεσμα το δέρμα δεν μπορεί να παράγει μελανίνη. Ακόμα, τα άτομα με λεύκη είναι πιο πιθανό να έχουν και άλλα αυτοάνοσα νοσήματα όπως παθήσεις του θυροειδούς.

Μερικές φορές η λεύκη εμφανίζεται μετά από ένα επεισόδιο ηλιακού εγκαύματος. Προσβάλλει άνδρες και γυναίκες σε ίδια αναλογία. Δεν είναι μεταδοτική. Περίπου το1/3 των ασθενών με λεύκη γνωρίζουν κάποιο μέλος της οικογένειας τους που πάσχει επίσης. Ο ακριβός τύπος με τον οποίο κληρονομείται η λεύκη δεν είναι γνωστός. Πάντως αν έχετε λεύκη αυτό δεν σημαίνει ότι θα πάσχουν απαραίτητα και τα παιδιά σας.

Πώς εκδηλώνεται;

Οι περιοχές του σώματος που προσβάλλονται συνήθως είναι: οι ακάλυπτες περιοχές, όπως τα χέρια και το πρόσωπο, οι περιοχές γύρω από κοιλότητες του σώματος, όπως τα μάτια, η μύτη, το στόμα, ο ομφαλός, η περιγεννητική χώρα, οι μασχάλες και οι μηρογεννητικές πτυχές, περιοχές που το δέρμα έχει τραυματιστεί , όπως μετά από έγκαυμα ή κόψιμο, η περιοχή γύρω από μελαγχρωματικούς σπίλους (ελιές). Σπάνια η λεύκη μπορεί να προσβάλλει μόνο μια περιοχή του σώματος.

Η λεύκη είναι πιο εμφανής σε άτομα με σκούρο δέρμα. Πρώιμη λεύκανση των μαλλιών της κεφαλής μπορεί να συνοδεύει τη λεύκη. Η λεύκη μπορεί να ξεκινήσει σε οποιαδήποτε ηλικία ,συνήθως όμως στο 50% των ατόμων ξεκινά πριν την ηλικία των 20. Η πορεία της λεύκης είναι δύσκολο να προβλεφθεί αλλά συνήθως προχωρά αργά με περιόδους σταθεροποίησης που μπορεί να διαρκέσουν χρόνια.

Οι βλάβες της λεύκης αργά αλλάζουν σχήμα και μέγεθος και το δέρμα γύρω από τις βλάβες μπορεί να είναι πιο σκουρόχρωμο από το φυσιολογικό. Οι τρίχες που εκφύονται από τις περιοχές με λεύκη μπορεί να διατηρούν το φυσιολογικό τους χρώμα ή να γίνουν επίσης λευκές. Το χρώμα μπορεί να επανέλθει σε μερικές περιοχές αλλά σπάνια τελείως.

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Η διάγνωση τις περισσότερες φορές είναι εύκολο να γίνει κλινικά από την εμφάνιση των βλαβών (λευκές με φυσιολογική υφή δέρματος). Η λάμπα του Wood βοηθά να φανούν οι λευκές περιοχές που δύσκολα ίσως διακρίνονται στα ανοιχτόχρωμα δέρματα.

Αν έχει γίνει η διάγνωση της λεύκης μπορεί να χρεαιστούν κάποιες εξετάσεις αίματος για έλεγχο του θυροειδούς η άλλων αυτοάνοσων νοσημάτων

Πώς θεραπεύεται;

Μερικές φορές η λεύκη μπορεί να υποχωρήσει από μόνη της και μερικές θεραπείες μπορεί να επιβραδύνουν την πορεία της αλλά εγγύηση για πλήρη ίαση δεν υπάρχει. Να θυμάστε επίσης ότι τα μαλλιά της κεφαλής προστατεύουν από τον ήλιο. Για να αποφύγετε λοιπόν τις βλαβερές συνέπειες από τον ήλιο πρέπει να χρησιμοποιείτε αντιηλιακό ή να φοράτε καπέλλο.

Οι θεραπείες για τη λεύκη δεν είναι πάντα αποτελεσματικές. Μερικές φορές μοναδική θεραπεία αποτελεί η αποτελεσματική κάλυψη των βλαβών. Η επαναφορά της χρωστικής μπορεί μερικές φορές να γίνει με:

1) Χρήση μιας ισχυρούς στεροειδούς κρέμας μπορεί να επαναφέρει τη χρωστική στις καινούργιες βλάβες αλλά οι ανεπιθύμητες ενέργειες από την τοπική χρήση στεροειδών όπως λέπτυνση του δέρματος είναι ένας κίνδυνος,

2) Αντιηλιακή προστασία με χρήση αντιηλιακού με δείκτη προστασίας 25 ή υψηλότερο βοηθά στην πρόληψη από έγκαυμα στις λευκές περιοχές της λεύκης,

3) Φωτοθεραπεία,

4) Χειρουργικές μέθοδοι (δε χρησιμοποιούνται ακόμα ευρέως),

5)Αποχρωματισμός. Αν η λεύκη έχει εξαπλωθεί σε μεγάλη επιφάνεια του σώματος είναι πιο εύκολο να αφαιρεθεί η παραμένουσα ποσότητα χρωστικής χρησιμοποιώντας λευκαντικές κρέμες. Ένα ολικά λευκό δέρμα μπορεί να είναι κοινωνικά πιο αποδεκτό από μικτές περιοχές σκούρου και ανοιχτού δέρματος.

Θυμηθείτε:

Ο ήλιος δεν είναι πια σύμμαχος σας. Οι λευκές περιοχές στο δέρμα σας θα καούν εύκολα στον ήλιο και μπορεί να εξαπλωθούν ως αποτέλεσμα της έκθεσης στον ήλιο Ακόμα το μαύρισμα θα κάνει πιο εμφανής την αντίθεση ανάμεσα στις λευκές και τις μαυρισμένες περιοχές. Αποφύγετε τον ήλιο. Χρησιμοποείτε αντιηλιακό και κατάλληλα ρούχα για προστασία. Κρατείστε την αυτοπεποίθηση σας ψηλά με το να κάνετε το δέρμα σας να φαίνεται φυσιολογικό. Ενημερωθείτε για τους κατάλληλους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να καλύψετε τις λευκές περιοχές. Τα μοντέρνα προιόντα κυκλοφορούν σε ποικιλία χρωμάτων, διατηρούνται και είναι αδιάβροχα. Η αλλαγή δίαιτας δεν επηρεάζει τη λεύκη

 

Χρήσιμα website

 www.vitiligosociety.org.uk

www.vitiligosupport.com

www.nvfi.org

 

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

Η κυρία Ζωή Φίκα είναι Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος με ειδικά ενδιαφέροντα στην Κοσμετική, τις δερματικές αλλεργίες και τους σπίλους. Ειδικεύτηκε στη Μεγάλη Βρετανία και μετεκπαιδεύτηκε στην Κοσμητική Δερματολογία στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι.
Τσιμισκή 43, Εμπορικό Κέντρο Πλατεία, ΤΚ 54623, Θεσσαλονίκης 

 

Τηλ: 6944634458, 2310278570 email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.