Καρκίνος του νεφρού

Τί είναι;
Το πιο θανατηφόρο νεόπλασμα του ουροποιογεννητικού συστήματος. Ο συχνότερος ιστολογικός τύπος είναι το καρκίνωμα από διαυγή κύτταρα (clear-cell carcinoma) σε ποσοστό 80%-85%.

Πώς εκδηλώνεται;
Στη σύγχρονη εποχή όπου οι απεικονιστικές εξετάσεις (υπερηχογράφημα, αξονική τομογραφία) γνωρίζουν μεγάλη διάδοση, συνήθως ο καρκίνος του νεφρού αποτελεί τυχαίο εύρημα. Δηλαδή, η ανακάλυψη ενός μικρού, συνήθως ιάσιμου, όγκου γίνεται στα πλαίσια ελέγχου για άλλους λόγους. Η αιματουρία, μικροσκοπική ή μακροσκοπική, είναι ένα ακόμη σημαντικό σύμπτωμα της νόσου. Βάρος ή πόνος στην περιοχή του νεφρού μπορεί επίσης να αναφερθούν, επίμονος πυρετός αγνώστου αιτιολογίας
Ανεξήγητη απώλεια βάρους, αναιμία, ουραιμία, πόνος στη σπονδυλική στήλη ή οιδήματα των σκελών είναι συμπτώματα που σχετίζονται με προχωρημένη ή μεταστατική νόσο.

Πού οφείλεται;
Οι ακριβείς πτυχές της αιτιολογίας του νεφρικού καρκίνου είναι άγνωστες. Η νόσος έχει αιτιολογικά συσχετιστεί με το κάπνισμα, την υψηλή συγκέντρωση βαρέων μετάλλων στο νερό, το δυτικό τρόπο ζωής αλλά και τη χρόνια αιμοκάθαρση (κυστική εκφύλιση των νεφρών). Η νόσος von Hippel-Lindau που χαρακτηρίζεται από πολλαπλούς αμφοτερόπλευρους νεφρικούς όγκους έχει γονιδιακό υπόστρωμα.

Πώς γίνεται η διάγνωση;
Στη σημερινή πραγματικότητα, με την ευρεία χρήση των υπερήχων και της αξονικής τομογραφίας, η διάγνωση τίθεται τυχαία. Οι όγκοι που ανακαλύπτονται συνήθως έχουν μικρό σχετικά μέγεθος και βέβαια εντοπίζονται σε ολοένα και πιο νεαρά άτομα. Πρέπει να επισημάνουμε ότι ο καρκίνος του νεφρού είναι ο μοναδικός όγκος που η διάγνωση και θεραπεία του βασίζεται αποκλειστικά στα απεικονιστικά ευρήματα. Βιοψία του νεφρού γίνεται μόνο σε αμφίβολες περιπτώσεις
Η μαγνητική τομογραφία χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις όπου ο όγκος του νεφρού συνοδεύεται από νεοπλασματικό θρόμβο. Με τη βοήθεια της μαγνητικής αγγειογραφίας μπορεί να καθοριστεί ο βαθμός επέκτασης του θρόμβου μέσα στη νεφρική φλέβα ή ενδεχομένως και την κάτω κοίλη φλέβα.

Πώς θεραπεύεται;
Η ριζική νεφρεκτομή είναι η θεραπεία εκλογής είτε με ανοικτή, είτε με λαπαροσκοπική προσπέλαση. Όγκοι μεγέθους μικρότερου από 4 εκ. και εντόπισης προς του πόλους του νεφρού μπορεί να αντιμετωπιστούν με εκτομή ενός τμήματος του νεφρού (μερική νεφρεκτομή).
Σε αμφοτερόπλευρους όγκους ή σε ασθενείς υψηλού χειρουργικού κινδύνου η αντιμετώπιση μπορεί να γίνει με ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους όπως η κρυοθεραπεία και η υπερηχοθεραπεία HIFU (high intensity focused ultrasound).  
Τα μεταστατικά καρκινώματα του νεφρού έχουν πολύ κακή πρόγνωση, διότι δεν ανταποκρίνονται σε χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία. Οι θεραπείες είναι παρηγορικές και περιλαμβάνουν χορήγηση ανοσοτροποιητών (ιντερλευκίνη-2, ιντερφερόνη-α) καθώς και ορισμένων νεότερων αντι-αγγειογενετικών παραγόντων (sunitinib, temsirolimus, bevacizumab, sorafenib). Αν υπάρχουν έντονα τοπικά συμπτώματα και μεγάλο καρκινικό φορτίο, μπορεί να χρειαστεί επίσης νεφρεκτομή.

Τελευταία άρθρα από τον/την Dr. Ιωάννης Α. Ζούμπος, MD, PhD, FEBU. Χειρουργός Ουρολόγος Ανδρολόγος Θεσσαλονίκη

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης.

____

Το κατάλαβα.