Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επιδιδυμίτιδα

Τί είναι;
Η φλεγμονή της επιδιδυμίδας, ενός οργάνου σαν “σκουλήκι”, που εντοπίζεται πίσω από τον όρχι. Επειδή τις περισσότερες φορές φλεγμαίνει και ο όρχις συνήθως η κατάσταση περιγράφεται ως επιδιδυμο-ορχίτιδα.

Πώς εκδηλώνεται;
Έντονος πόνος και πρήξιμο στην περιοχή του όρχη είναι οι κλασσικές εκδηλώσεις της επιδιδυμίτιδας. Συνήθως υπάρχει πυρετός και αίσθημα κακουχίας, καθώς επίσης και κάψιμο στην ούρηση ή συχνουρία. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ασθενής βρίσκει ανακούφιση από τον πόνο ανασηκώνοντας τους όρχεις (σημείο Prehn)

Πού οφείλεται;
Η φλεγμονή είναι κατά κύριο λόγο μικροβιακής αιτιολογίας. Κυρίως ευθύνονται κοινά παθογόνα (κολοβακτηρίδιο, εντερόκοκκος, κλεμπσιέλλα κ.α.), αλλά και μη ειδικά (χλαμύδια, ουρεάπλασμα, μυκόπλασμα) κυρίως σε νεαρά άτομα. Τα μικρόβια φθάνουν στην επιδιδυμίδα από τον προστάτη και την ουρήθρα διαμέσου του σπερματικού πόρου. Πρέπει να αναφέρουμε ότι πολύ σπάνια η επιδιδυμίδα μπορεί να προσβληθεί από το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης.

Πώς γίνεται η διάγνωση;
Η διάγνωση είναι συνήθως προφανής με την κλινική εξέταση. Το όσχεο μπορεί να εμφανίζει και υδροκήλη, λόγω συλλογής εξιδρωματικού υγρού φλεγμονώδους αιτιολογίας. Ο ασθενής δύσκολα ανέχεται την ψηλάφηση. Το υπερηχογράφημα του οσχέου βοηθά ιδιαίτερα, διότι επιβεβαιώνει τα κλινικά ευρήματα και παράλληλα παρέχει πληροφορίες για την ανατομική δομή του όρχη.
Είναι σημαντικό ο Ουρολόγος να διευκρινίζει σωστά την αιτία του ορχικού πόνου. Η συστροφή του όρχη, δηλαδή το στρίψιμο αυτού, μπορεί να εκδηλωθεί με παρόμοια συμπτώματα. Πρόκειται για επείγουσα κατάσταση, διότι η ισχαιμία που προκαλείται στον όρχη μπορεί να προκαλέσει απώλεια του οργάνου. Τα σημαντικά διαφοροδιαγνωστικά στοιχεία είναι η έλλειψη πρηξίματος και η μη ανίχνευση αιμάτωσης στο έγχρωμο υπερηχογράφημα του οσχέου (triplex).

Πώς θεραπεύεται;
Η θεραπεία περιλαμβάνει αντιβίωση ευρέως φάσματος (συνήθως φθοριοκινολόνες) για διάστημα τουλάχιστον 2 εβδομάδων σε συνδυασμό με αντιφλεγμονώδη. Η αποφυγή παρατεταμένης ορθοστασίας, η χρήση αναρτήρα του οσχέου (σπασουάρ), καθώς και τα ψυχρά επιθέματα (κομπρέσες) βοηθούν την ταχύτερη ανακούφιση της κατάστασης
Ορισμένες φορές όπου υπάρχουν έντονα συμπτώματα και υψηλός πυρετός μπορεί ο ασθενής να χρειαστεί νοσηλεία λίγων ημερών προκειμένου να λάβει ενδοφλέβια αντιβίωση.

Τελευταία άρθρα από τον/την Dr. Ιωάννης Α. Ζούμπος, MD, PhD, FEBU. Χειρουργός Ουρολόγος Ανδρολόγος Θεσσαλονίκη